L'acte unitari de la Diada a Girona enalteix els protagonistes del 1714

Generalitat, Diputació i Ajuntament de Girona destaquen que les institucions han d'atendre el desig de la majoria

L'Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat a Girona ha acollit per quart any consecutiu l'acte unitari que les principals institucions de la ciutat organitzen per commemorar la Diada. Enguany, l'acte ha estat marcat per la celebració del Tricentenari de la caiguda de Barcelona però també, i molt especialment, per la consulta prevista per al 9 de novembre. 

L'acte, solemne i auster, ha consistit en la lectura dels discursos per part dels representants de les tres institucions, l'actuació de l'ensemble Música Antiga de Girona i el cant dels Segadors. Tots els discursos han tingut com a denominador comú l'exaltació d'aquells catalans -també alguns escamots de voluntaris gironins- que fa just 300 anys van lluitar per defensar Barcelona de les tropes borbòniques. 

Tot i tenir la vista posada en el passat, durant els parlaments hi hagut moltes referències a la consulta prevista pel 9-N. En aquest punt, tots han coincidit en destacar el paper clau que juguen les institucions que tenen "el deure" d'atendre el clam d'una majoria de catalans" que volen votar". "Cal una majoria social i mobilització social però també consens polític i fer les coses ben fetes, amb pulcritud democràtica", ha afirmat el delegat del Govern, Eudald Casadesús, que destaca el compromís "inequívoc i ferm" amb la democràcia que defensa el Govern de Catalunya. 

"Aquest 11 de setembre tornarem a dir al món quins són els nostres anhels i aspiracions i ho farem de la mà de la societat civil", ha manifestat Giraut, que considera que el dret a decidir "no va en contra de ningú ni és excloent". "La major part dels catalans demana que se'ls consulti i és la nostra feina posar a l'abast tots els mitjans perquè això sigui possible", ha reconegut Giraut.

També s'ha referit al paper de les institucions l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha recordat que la seva raó de ser és "servir al poble i ser-li útil i fidel". "La societat té ara un paper clau però també les institucions que hem d'estar amatents a tot allò que ens demana el poble", ha remarcat Puigdemont. Per a l'alcalde i diputat, cal fer les coses "sense por ni covardia". "El 9 de novembre hem d'anar a votar sense por, hem de ser ferms, i les institucions hi hem de ser perquè hem nascut per servir al poble", ha conclòs. 

A l'acte hi han assistit representants de les tres institucions, el bisbe de Girona i també dels cossos de seguretat i emergències i també ciutadans anònims. Durant la cantada dels Segadors s'ha exhibit una estelada des del públic. Cap representant de l'Estat ha anat a l'acte, així com tampoc cap membre del PPC, tot i estar-hi convidats.