Cada any es diagnostiquen 74 nous casos de càncer de pàncrees

Es tracta d'un dels tipus de càncers més agressius

A les comarques gironines es diagnostiquen cada any 74 nous casos de càncer de pàncrees, segons dades del Registre del Càncer de Girona, el que representa el 2,4% del total de càncers diagnosticats. El de pàncrees és un dels càncers més agressius que existeix i constitueix la quarta causa de mort (4,2% dels casos homes i 6,2% en dones) després dels de pulmó, pròstata i còlon. Aquest tipus de tumors ocupen la novena posició a l'escala de càncers més freqüents, i en canvi estan a la cua de la supervivència, ocupant el lloc 34, de 34 tipus de càncers estudiats.

Amb tot, les dades del Registre demostren que cada vegada se'n diagnostiquen més, el que permet afinar en el diagnòstic i decidir el tractament. L'Hospital Josep Trueta de Girona ha celebrat aquest dimarts una jornada monogràfica sobre el càncer de pàncrees, un dels que té pitjor pronòstic i del que se'n detecten 74 nous casos cada any a les comarques gironines. L'actualització dels coneixements al voltant del càncer de pàncrees ha estat l'objectiu de la trobada que ha aplegat una cinquantena de professionals. La jornada ha comptat amb destacats especialistes de prestigi internacional, com el Dr. Josep Tabernero, que ha parlat de les darreres novetats i avenços en tractament mèdic d'aquest tipus de tumor.

Un dels factors que juguen en contra del càncer de pàncrees és que el tumor es presenta de forma avançada en més del 85% dels casos, el que fa que la major part de pacients afectats morin als 18 mesos de l'inici dels símptomes. A l'Hospital Trueta de Girona es fan cada any una trentena d'operacions de càncer de pàncrees, en les quals hi ha una estreta col·laboració entre patòlegs i cirurgians.

Malgrat l'alta mortalitat que provoca el càncer de pàncrees, les investigacions i els darrers avenços clínics en aquest camp permeten certes dosis d'optimisme. La radicalitat quirúrgica, acompanyada d'un diagnòstic anatomopatològic precís i acurat poden ajudar a definir millor el pronòstic dels diferents tumors del pàncrees.