El Consorci del Ter participarà del projecte 'Girona, quatre rius i una sèquia'

La voluntat és incloure la remodelació de la Devesa en el projecte per tal d'unir el parc amb el Ter

El projecte 'Girona, quatre rius i una sèquia' neix de l'Ajuntament de Girona amb la intenció d'aprofitar el potencial dels rius de la ciutat i, alhora que es garanteix la seva conservació, acostar-los més a la ciutadania i convertir-los en espais de relació entre natura i societat. El primer pas és la "naturalització" del riu Onyar, en el tram més proper a la plaça Catalunya, on es vol eliminar el ciment i plantar espècies mediterrànies que puguin suportar bé les crescudes del cabal del riu. 

Per a aquest primer pas, l'ajuntament compta amb la complicitat de la Generalitat, que s'encarrega de pagar el projecte i també es compromet a ajudar-los a buscar finançament europeu. La idea és que aquest projecte estigui acabat en dos mesos. 

Ara l'ajuntament compta amb un nou soci. Es tracta del Consorci del Ter, que agrupa 58 ajuntaments i acumula 15 anys d'experiència. A més, és una entitat amb experiència en projectes mediambientals de recuperació del riu, així com també en cercar finançament europeu, ja que el 60% dels fons que gestiona provenen de la UE especialment a través dels projectes Life. 

És per tots aquests motius que l'Ajuntament de Girona ha demanat al consorci que colideri el projecte dels rius i n'assumeixi la direcció mediambiental. La persona escollida, a més, encaixa perfectament en els plans del consistori, segons ha reconegut l'alcalde, Carles Puigdemont. Es tracta de Ponç Feliu, gerent de l'ens que és, a la vegada, exregidor de Medi Ambient de l'ajuntament gironí amb els governs tripartits. 

Durant la formalització del conveni, l'alcalde ha destacat que aportar aquesta visió mediambiental del consorci fa créixer el projecte. "Les decisions es prendran en estèreo sempre tenint en compte el punt de vista mediambiental", ha destacat Puigdemont, que assegura que el projecte ha arrencat "i ja no té aturador". 

Per la seva banda, Feliu ha assegurat que el repte serà aconseguir conservar el riu però, a la vegada, que la gent s'hi acosti "i el faci viu". El gerent del consorci també ha destacat que un dels reptes més importants serà integrar el parc de la Devesa -sobre el que està pendent de desenvolupar-se el pla especial- amb el riu Ter que té a tocar. Actualment, un talús de ciment fa de barrera entre els dos elements naturals.