Les urgències mèdiques ateses baixen entre un 5 i un 8% durant l'estiu

S'han registrat 54 incidents a piscines, platges o rius de la demarcació i vuit de les víctimes han mort

El balanç d'estiu a la Regió Sanitària de Girona posa de relleu, d'entrada, que durant els mesos de juliol i agost s'ha registrat un descens d'urgències tant en l'atenció primària com en l'hospitalària. Allà on han baixat més ha estat als diferents CAP de la demarcació. En concret, en un 7,9% (passant de les a les 65.545 del 2013 a les 60.355 d'aquest any).

Si es posa el focus damunt la xarxa d'hospitals, aquí el descens que s'ha registrat en les urgències ha estat del 4,77%, fet que en números absoluts representa 3.259 atencions menys. Allà on més han baixat han estat als hospitals de Blanes (Selva), Figueres i al Sant Jaume de Calella.

De retruc, arreu de la Regió, això s'ha traduït en un descens dels ingressos procedents del serveis d'urgències. En concret, en aquest cas la disminució ha estat del 3,19% (passant dels 6.284 que sumaven el juliol i l'agost de l'any passat als 6.090 d'aquest estiu).

El director dels serveis territorials de Salut, Josep Trias, explica que aquest descens d'activitat no s'ha d'atribuir tot al mal temps i al fet que hi hagi hagut menys turistes (tot i que, en part, hi ha tingut a veure). "La meva experiència em diu que tampoc són ells els qui acostumen a fer servir més aquests serveis", ha puntualitzat Trias.

Sobretot, el director dels serveis territorials ha fet incís en altres motius. Per una banda, la millora d'atenció als malalts crònics i l'increment de la domiciliària. I per l'altra, el fet que s'ha fet molta pedagogia entre els ciutadans. "Les persones cada cop saben més com actuar en cas d'una urgència i també s'ha estès l'ús del telèfon 061 CatSalut Respon", ha precisat Josep Trias.

En paral·lel al descens d'urgències, el balanç d'estiu a la Regió Sanitària de Girona també permet veure com l'activitat quirúrgica continua augmentant. I per exemplificar-ho, el director dels serveis territorials ha donat una dada: només durant el juliol ja es van fer 400 operacions més que al mateix mes del 2013.

Una altra dada que inclou la memòria, en relació als hospitals, és el tancament de llits que s'ha fet durant l'estiu com a mesura d'estalvi. Dels 1.196 llits que sumen els diferents hospitals de la demarcació, entre la segona quinzena de juliol i aquesta primera de setembre se'n tanquen al voltant de 125.

Tot i això, Trias també ha dit que aquesta mesura és flexible, perquè si pugen els ingressos de pacients, se'n poden obrir alguns. Això va passar la segona quinzena de juliol a l'Hospital Josep Trueta de Girona, on no es van tancar deu dels llits previstos.

54 incidents en medi aquàtic

Pel què fa a l'activitat d'Emergències Mèdiques, durant l'estiu les assistències realitzades pel SEM a la Regió Sanitària han augmentat gairebé un 5% (sobretot, pel què fa a la mobilització de vehicles de suport vital bàsic). La memòria també recull com, entre juny i finals d'agost, el SEM ha atès 54 banyistes per incidents a platges, piscines o rius de la demarcació. Sobretot, es tracta o bé de menors de 10 anys (aquí, sobretot a piscines) o bé de majors de 70 (en aquest cas, a la platja i a la costa).

En concret, es van fer set assistències al juny, 23 al juliol i 24 a l'agost per aquests casos. En vuit d'ells, però, no es va poder fer res per salvar la vida de la víctima. El director dels serveis territorials de Salut a Girona ja ha dit, però, que la majoria es descarta que morissin per ofegament, sinó que la causa va ser alguna patologia. De totes maneres, s'està a l'espera que les anàlisis que farà el Departament ho corroborin.

Pantalles amb el temps d'espera

Per últim, i fent referència als compromisos que ahir va assumir el conseller Boi Ruiz al Parlament, Trias ja recordat que abans de desembre tots els hospitals tindran pantalles on s'informarà als usuaris d'urgències tant del temps d'espera com del volum de malalts atesos.

A més, al llarg del 2015 també es donarà informació de l'atenció continuada i dels serveis d'urgències més propers a l'àrea d'influència de l'hospital. A la Regió Sanitària de Girona, l'Hospital de Palamós (Baix Empordà) ja ho té implantat.