Els veïns de la Font de la Pólvora desmunten les plantacions de marihuana

Els continuats operatius policials els han posat en alerta

Els successius operatius policials contra el frau elèctric al barri de la Font de la Pólvora s'han traduït en la troballa de menys plantacions de marihuana als pisos. No perquè en alguns no s'hi cultivés droga, sinó perquè els veïns s'han afanyat a desmuntar-les.

"Trobem indicis que les han retirades anteriorment", diu el cap de l'ABP del Gironès-Pla de l'Estany, l'inspector Xavier Domènech. Aquest dimecres, els Mossos d'Esquadra han fet un cinquè desplegament al barri per acompanyar els tècnics d'Endesa a treure els comptadors de pisos que punxen la llum.

Avui ha tocat el torn a quatre blocs del carrer Avellaner. De 64 pisos, tres de cada quatre s'han quedat a les fosques per defraudar electricitat.

Actuació

Nou operatiu policial al barri de la Font de la Pólvora per desconnectar de la llum aquells pisos que punxen l'electricitat. Cap a una desena de furgones i una cinquantena d'efectius -entre ARRO i seguretat ciutadana- han blindat el carrer Avellaner des de primera hora del matí, per facilitar que els tècnics d'Endesa s'emportessin els comptadors d'aquells habitatges que defrauden la llum.

En total, avui s'ha entrat als quatre blocs que hi ha al carrer (els números 1, 3, 5 i 7). Dels 64 pisos que sumen, els operaris se n'han endut els comptadors a 48. En paral·lel, els Mossos d'Esquadra han identificat els inquilins que han trobat a l'interior per denunciar-los per un delicte de defraudació de fluid elèctric.

Durant aquests dispositius, els mossos també aprofiten per pentinar els habitatges, amb l'objectiu de descartar que a dins no s'hi faci res il·legal. Avui, a diferència dels altres que s'han fet anteriorment, l'operatiu s'ha acabat poc després del migdia, perquè els Mossos d'Esquadra no han fet cap detingut ni tampoc han trobat cap plantació de marihuana.

Sí que en algun habitatge, però, hi ha trobat restes d'aquests cultius (com per exemple, la infraestructura de ventiladors i làmpades que es fan servir per fer créixer les plantes). El cap de l'ABP del Gironès-Pla de l'Estany explica que, de fet, això és conseqüència dels successius dispositius que es fan al barri contra el frau elèctric.

"Les plantacions de marihuana que hi havia s'estan reduint molt", ha concretat. I és que alguns veïns que en cultivaven a casa, davant la possibilitat que vingui la policia, ara s'afanyen a desmuntar-les. "Veiem indicis clars que les han retirades de manera preventiva", concreta l'inspector Xavier Domènech.

"Aprofitem el suport que fem als operaris d'Endesa per comprovar si els domicilis tenen cultius de marihuana", explica. I hi afegeix: "De fet, al costat de lluitar contra el frau elèctric, un dels objectius dels dispositius també és evitar aquestes plantacions".

El d'avui ha estat el cinquè desplegament que els Mossos d'Esquadra han fet al barri de la Font de la Pólvora. Però n'hi haurà d'altres. "Els dispositius continuaran fins que acabem desconnectant tots aquells pisos irregulars", indica Domènech. Es calcula que, dels 500 habitatges que hi ha al barri de la Font de la Pólvora, abans de començar aquests operatius, uns 350 defraudaven electricitat.

Sense diners per pagar

El carrer Avellaner es troba a tocar del Castanyer, on ara fa gairebé un mes els Mossos d'Esquadra van portar a terme un altre operatiu d'aquestes característiques. Aleshores, es van desconnectar 38 dels 48 pisos que hi ha i també es va descobrir una plantació de marihuana amagada en una cambra d'aïllament als baixos de l'edifici.

Els veïns que hi viuen es queixaven aquest matí que porten un mes sense llum, havent de tirar amb espelmes o generadors. Segons expliquen, no tenen diners perquè els tornin a connectar els comptadors, ja que perquè això passi, la companyia els demana abonar tot el deute.

"Tinc cinc nens i he d'anar a casa la meva mare a fer el menjar; des de fa un mes vivim en un infern", diu una veïna, la Cristina Fernández. "No hi ha feina, i amb l'ajuda que rebo jo no puc pagar el dineral que el reclamen; i no només jo, sinó que cap veí de la Font de la Pólvora pot", hi afegeix.

Un altre veí, en Juan Heredia, admet que no tenia contracte, però diu que avui dia això són "coses de la vida", perquè "no hi ha diners ni per pagar el menjar". Heredia reclama més ajudes per poder aconseguir feina i qualifica els diferents dispositius com un fet "increïble", perquè els troba exagerats.

"La policia no para de fer operatius amb molta gent, però per tallar la llum amb un operari de la companyia i una patrulla n'hi hauria prou perquè no som delinqüents", critica. Heredia admet que, potser, "algun que altre" veí del barri no està del tot net, però no creu que per això calgui mobilitzar tants efectius.

Per últim, ell també es queixa que no tenen diners per pagar el deute i que els tornin a posar el comptador. "Està tot molt malament i no hi ha feina; alguns reben ajudes de l'Estat, però el que no farà la gent serà anar a robar per pagar la llum", conclou.