23 caçadors combatran la superpoblació de senglars a Girona a final de mes

La borsa extraordinària de caçadors que s'ha muntat per combatre la superpoblació de senglars a les comarques gironines començarà a actuar a finals de mes. En total, 23 caçadors s'han apuntat voluntàriament a la llista. Aquest contingent podrà caçar fora dels vedats que els corresponen, ajudant altres colles que estiguin desbordades, i també participar en batudes que es muntin a camps de conreu o prop de poblacions on es detectin molts senglars.

El delegat d'Agricultura, Vicenç Estanyol, admet que de moment són pocs, però que tots els caçadors de la demarcació fan un "esforç sublim" per combatre la plaga de senglars. Des d'ahir l'emergència cinegètica ha entrat en vigor a 180 municipis gironins. L'emergència cinegètica per superpoblació de senglars, que el Departament d'Agricultura va declarar el 4 d'agost passat, ha entrat en vigor des d'aquest dilluns. En total, afecta 180 municipis dels 221 que hi ha a les comarques gironines. Inclou aquelles zones on hi ha una densitat mitjana superior als vuit senglars per quilòmetre quadrat i també aquelles altres on s'han fet més de deu actuacions de control de danys a camps de conreu en els darrers tres anys.

L'emergència cinegètica permet organitzar batudes, fer esperes diürnes, utilitzar gàbies i, si cal, organitzar caceres nocturnes amb focus. A més, una altra actuació que se'n deriva és la creació d'una borsa de caçadors extraordinària, que es munta específicament per combatre la plaga de senglars.

Tots aquells qui en formen part són voluntaris i reben el permís de la federació per participar en batudes fora de la zona de vedat que els correspon. De moment, la llista ja compta amb 23 caçadors titulats. Ara, el proper pas per formalitzar-la serà la reunió que, a mitjans setembre, faran conjuntament representants del Departament d'Agricultura, membres de la federació i sindicats agraris.

En aquesta trobada, uns i altres posaran sobre la taula quines són les actuacions que caldrà fer per frenar l'expansió del senglar. Tots els caçadors que formen part de la borsa es podran desplaçar fora del seu territori habitual, per anar a ajudar altres colles que es veuen desbordades o bé que necessitin més gent. "Es tracta d'un contingent que permetrà reforçar aquells vedats més deficitaris", concreta el director dels serveis territorials d'Agricultura.

Autorització del president

Això sí, abans que aquests voluntaris entrin amb l'escopeta en un terreny que no sigui el seu, caldrà que el president d'aquell vedat hi doni el vistiplau. A les comarques gironines, actualment hi ha 249 vedats. El Departament calcula que, a finals de setembre, els caçadors que formen part de la borsa ja es desplaçaran a altres vedats per fer-hi batudes.

Segons assegura Estanyol, tot i que a priori aquests 23 caçadors voluntaris puguin semblar pocs, s'ha de tenir en compte que moltes colles locals estan fent "un esforç sublim" per combatre la plaga de senglars als seus territoris. El director ho ha exemplificat referint-se a les autoritzacions per fer batudes que s'emeten periòdicament (es demanen els dijous i el dissabte ja es va a caçar). "Estem parlant que, en alguns llocs, la densitat mitjana de senglars per quilòmetre quadrat arriba fins als 20 animals", ha concretat Estanyol.

Per últim, el director dels serveis territorials ha recordat que, al costat d'aquestes batudes en vedats, també es fan actuacions per controlar la plaga de senglars a peu dels camps de conreu o bé a prop de zones urbanes (en aquest cas, hi prenen part també els Agents Rurals).

L'expansió del senglar a les comarques gironines és un problema que ha anat a més en els darrers anys. Entre d'altres, pels creuaments amb els porcs vietnamites. Fa cinc anys, els caçadors gironins van abatre 8.400 senglars. L'any passat, la xifra ja s'havia enfilat fins als 15.000. Tot i que en els darrers cinc anys gairebé s'han doblat els exemplars abatuts, això no ha minimitzat la problemàtica.

A més, els senglars cada any s'apropen més a zones habitades. Aquest 2014, per exemple, ja es porten fetes més de vint batudes a zones periurbanes (sobretot a Cadaqués, Banyoles, el Port de la Selva, Girona i Palamós).