Puigdemont confia tancar a la tardor un acord per tirar endavant la reforma del Modern

Es vol destinar l'espai a la cultura popular i tradicional, la cançó i les arts escèniques

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, confia tancar un acord entre setembre i octubre que li permeti tenir majoria i tirar endavant la reforma de l'antic Cinema Modern. Aquest era un dels compromisos del pla de mandat i, segons l'alcalde, han treballat perquè sigui una realitat i desencallar-lo abans de les municipals de 2015. Entre els principals aliats hi ha la CUP, que veu amb bons ulls el projecte tècnic que ha redactat el consistori. L'espai estarà vinculat al projecte 'Girona, ciutat del teatre' i està concebut com a espai multidisciplinar per acollir assajos i obres de teatre de petit format, concerts acústics i, especialment, usos relacionats amb la cultura popular i tradicional i la cançó.

La rehabilitació de l'antic Cinema Modern, situat al Barri Vell de Girona, és un dels temes que ha estat durant anys damunt la taula dels diferents governs municipals. Sobre l'espai, pràcticament en runes, s'han ideat diversos projectes. El darrer, el de l'últim tripartit que volia fer-hi un centre cívic. Finalment, però, aquest centre cívic s'ha fet a les voltes d'en Rosés, l'antic conservatori.

CiU sempre s'havia oposat a aquest projecte i tenia una idea ben diferent per a l'espai. L'actual equip de govern manté congelada una partida de pràcticament 900.000 euros per poder posar fil a l'agulla i començar la rehabilitació de l'espai al més aviat possible. Abans, però, cal que CiU -que governa en minoria- aconsegueixi suports dins el ple per tirar endavant el projecte. Puigdemont ha declarat que les converses estan avançades i que espera poder tancar un acord amb algun dels grups de l'oposició per dur els primers tràmits a ple a la tardor. El primer grup amb qui Puigdemont vol teixir un acord és amb la CUP, que va ajudar CiU a frenar el projecte del centre cívic i traslladar-lo a les voltes d'en Rosés. 

Segons ha explicat l'alcalde, Carles Puigdemont, ja disposen d'un document de treball elaborat per Francesc Ten (Universitat de Girona), que analitza les potencialitats de la ciutat per reforçar el seu paper dins el món de les arts escèniques i visuals i que estudia quin paper hi pot jugar aquest nou equipament. 

Concebut com a Ateneu Cultural

El projecte de CiU per al Modern passa per transformar-lo en un ateneu cultural amb usos destinats al teatre, el món de la cançó i també de la cultura tradicional i popular. "Pensem que hauria de ser un Ateneu Cultural que s'insereixi en la ròtula del sistema que ja formen el Teatre Municipal, la Mercè i la Casa de Cultura", ha detallat l'alcalde, que assegura que compliran el compromís d'iniciar la transformació de l'espai aquest mateix mandat. 

L'espai està situat a tocar del cinema Truffaut i, per tant, l'equip de govern creu que s'han de mantenir els usos de cinema, més després de la inversió que s'ha fet recentment per comprar un projector digital. Ara bé, per a la resta de l'espai (el que queda per rehabilitar), el disseny futur el presenta com una sala multidisciplinar que pugui servir "d'espai escènic complementari" al Teatre Municipal i també a disposició de la ciutat per a assajos i representacions de format més reduït. 

"Tindrà vocació cap a la cultura tradicional i popular perquè és una expressió a la qual li falta aixopluc però això és compatible amb usos teatrals per assajos o petites obres, grups emergents i per a actors que es formen i tinguin un espai a conveniència", ha avançat l'alcalde. 

Puigdemont ha detallat que primer volen definir bé el contingut i que, un cop estigui clar què s'hi farà, es posaran a treballar sobre els plànols. L'alcalde ha explicat que hi ha un projecte arquitectònic previ de quan el tripartit volia fer-hi un centre cívic i que, possiblement, alguns elements es podran aprofitar. "Quan tinguem un acord sobre els continguts, els arquitectes hauran de definir el projecte arquitectònic", ha afegit.