Depana i la Iaeden recullen firmes per canviar la ubicació de ElBullifoundation

Les entitats entregaran les seves reivindicacions als diputats del Parlament

Un centenar de persones han participat aquest diumenge en la visita guiada per conèixer els valors naturals de la zona on està previst que es faci el projecte de ElBullifoundation, a la Cala Montjoi de Roses. L'acte, organitzat per les entitats Depana i la Iaeden-Salvem l'Empordà, ha servit per iniciar una campanya de recollida de signatures en suport de les al·legacions que volen presentar a l'avantprojecte de llei que permetria construir el nou centre gastronòmic.

Les entitats asseguren que no estan en contra de la iniciativa però reclamen que se'n canviï la ubicació. Els ecologistes tenen previst reunir-se amb tots els diputats del Parlament per traslladar-los les seves reivindicacions. L'acte d'aquest diumenge ha reunit un centenar de persones, vingudes d'arreu de Catalunya, interessades en la situació i l'impacte que suposarà el projecte de ElBullifoundation.

La visita guiada ha comptat amb les explicacions de diversos experts com biòlegs han anat desgranant - amb l'ajuda de plànols- tots els valors naturals d'aquesta zona del Parc Natural del Cap de Creus. Al mateix temps, han fet un anàlisi complet de les dimensions, les afectacions i les característiques d'aquesta iniciativa que vol convertir el restaurant de Ferran Adrià en un innovador centre gastronòmic.

Des de les entitats ecologistes han explicat que l'acció té com objectiu donar a conèixer més el projecte a la ciutadania i deixar clar que la població no hi dóna suport. "Hi ha dos punts clau en les nostres reivindicacions, d'una banda no estem d'acord en què es faci una llei a mesura per un projecte que infringeix totes les lleis existents i, d'altra banda, el nou centre suposaria una massificació d'aquest espai protegit i implicaria la necessitat de modificar la carretera i la zona", ha assegurat la portaveu de la Iaeden-Salvem l'Empordà, Bàrbara Schmitt.

La presidenta de l'entitat Depana, Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural, Marta Gumà, ha assenyalat que la normativa s'està coent suposarà una "violació" del principi d'igualtat davant la llei. "Es tracta d'una zona de nidificació d'ocells, té un gran valor geològic i el projecte preveu moviments de terra importants que ens preocupa", ha afegit Schmitt.

Nova campanya reivindicativa

Per aquests motius, les dues entitats han iniciat una nova campanya de recollida de signatures en defensa de les al·legacions que tenen previst presentar el mes de setembre en contra de l'avantprojecte de llei que permetria tirar endavant ElBullifoundation. De moment, les associacions ja han plantejat una sèrie d'al·legacions però estan treballant de valent per aprofundir en els detalls tècnics i presentar-les a principis de setembre al Parlament. A grans trets, les entitats denuncien que el projecte no té "interès públic prevalent" tal i com defensa el Govern, trenca amb totes les normatives de protecció del medi ambient i que no hi ha cap raó de pes per justificar la urbanització de més de 4.000 metres quadrats.

A més, assenyalen que segons el projecte presentat, es preveu que hi hagi un miler de visitants de mitjana, amb puntes de 1.420 persones que, a finals d'any, suposarien unes 200.000 visites. "El projecte també incorpora dos pàrquings, un dels claus és públic i només està pensat per cobrir la problemàtica actual d'accés a la platja; en segon lloc aquestes xifres de visitants ja demostren que caldrà refer la carretera que arriba fins a la Cala Montjoi i, en tercer lloc, preveu la construcció "d'espais efímers" que encara no s'han acabat de concretar", ha resumit la portaveu de l'entitat empordanesa.

Xerrades amb els diputats del Parlament

Fins ara, la plataforma Change.org ja ha recollit 73.000 signatures - i el suport de més de 30 entitats ecologistes internacionals- en contra d'aquest projecte. L'entitat també sol·licita al Govern que mantingui la protecció actual que té aquest espai natural. En principi, les entitats ecologistes tenen previst presentar totes les firmes recollides aquest proper mes de setembre davant del Parlament de Catalunya i també es reuniran amb tots els diputats per explicar els valors naturals de la Cala Montjoi i trasllada'ls-hi les seves reivindicacions. "Volem que tinguin clar què votaran ja que es marcarà un precedent i que sàpiguen el poc consens social que hi ha", ha comentat Gumà. Segons la presidenta de Depana, tot apuntaria a que l'inici de les obres no estaria en un futur molt llunyà ja que és possible que a l'octubre aquesta nova llei excepcional ja sigui una realitat. Tot i això, els ecologistes no perden l'esperança.

Tal i com es desprèn del resum de les al·legacions de les associacions en defensa del medi ambient, les entitats reclamen que s'aturi temporalment el projecte a l'espera d'estudiar la viabilitat d'aquesta iniciativa i la possibilitat d'ubicar-la en un sòl urbanitzable dins del terme municipal de Roses. "No estem en contra del projecte, creiem que es tracta d'una gran idea, però no estem d'acord en què s'ubiqui en aquest espai protegit", ha reiterat Schmitt. Des de Iaeden-Salvem l'Empordà són més partidaris de mantenir la part d'investigació i recerca gastronòmica a l'antic restaurant Bulli i construir el museu previst en sol apte per ser urbanitzat de Roses.

"Així entrarien dins de la legalitat ja que segons la normativa es pot ampliar, en cas excepcional, fins a un 50% l'espai actual del restaurant", ha detallat. A més, ha volgut deixar clar que fer el museu a Roses és la millor opció si es busca una bona oportunitat econòmica, tal i com apuntaven des de la Generalitat. "Pel que fa al tema de si la gent podria venir en vaixell, s'ha de tenir en compte que el mar també està protegit, és un espai natural marí i ens tornaríem a trobar amb el mateix problema", ha afegit.

Cal recordar que el projecte de ElBullifoundation ha topat amb el rebuig per part de la ciutadania i de les entitats ecologistes des del primer moment. La iniciativa projecta unes instal·lacions de més de 20.000 metres quadrats, 4.000 de nova construcció, dedicades a la investigació i la divulgació de la cuina d'avantguarda que es podria inaugurar a començaments del 2016. De moment, les entitats ja han explicat que Ferran Adrià té previst reobrir el famós restaurant el proper mes de juny.