Entra en servei la depuradora d'Osor

Ha costat 680.600 euros i compta amb una xarxa de col·lectors de 1.500 metres

L'Agència Catalana de l'Aigua ha posat en servei la depuradora i els col·lectors en alta d'Osor, a la comarca de la Selva. Les instal·lacions han tingut un cost de 680.600 euros i han servit per construir una depuradora amb filtre biològic i rizocompost -dissenyada per tractar un cabal de 107 metres cúbics d'aigua al dia- i una xarxa de col·lectors amb una extensió de 1.500 metres.

La depuradora tractarà l'aigua de la riera d'Osor, que forma part de la conca del riu Ter, contribuint a la millora mediambiental de la zona i sanejant les aigües residuals d'aquesta localitat. D'aquesta manera, la comarca de la Selva ja compta amb 25 depuradores en servei. La depuradora s'ha posat en marxa recentment i compta amb un filtre biològic i rizocompost de quatre llits. El rizocompostatge és un sistema natural que deshidrata i estabilitza els fangs que es creen a les depuradores mitjançant eres d'assecatge amb canyís. Es tracta d'una tècnica més ecològica i sostenible.

L'aigua tractada retornarà a la riera d'Osor, millorant així la qualitat de l'aigua de la conca del riu Ter. D'una banda, l'aigua sanejada ajudarà a mantenir el cabal ecològic del riu i també es podrà utilitzar per a usos urbans, agrícoles i industrials d'altres poblacions, riu avall. La depuradora també servirà per netejar les aigües residuals d'Osor.

Amb aquesta nova instal·lació, la comarca de la Selva ja disposa de 25 depuradores. En concret, avui en dia funcionen les plantes d'Aiguaviva, Anglès, Arbúcies, Blanes, Bonmatí, Breda, Caldes de Malavella, Can Fornaca, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Maçanet Residencial, Massanes, Pantans de Montbarbat, Riells i Viabrea, Riuclar, Riudarenes, Riudellots, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Sils-Vidreres, Terrafortuna (Vidreres), Tossa de Mar i Vilobí d'Onyar.

La nova estació depuradora d'Osor s'inclou en el Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (PSARU) de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que vetlla pel manteniment i millora de l'estat ecològic de les aigües superficials, subterrànies i marines. Segons les xifres aportades per l'ACA, les depuradores existents a dia d'avui a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 95,5% de la població catalana.