Celrà vol impulsar una associació d'empresaris per a millorar el polígon

Aquest és un dels espais més antics de les comarques gironines

L'Ajuntament de Celrà, al Gironès, vol impulsar una associació d'empresaris per mantenir i millorar el polígon del poble, que data del 1971. L'alcalde del municipi, Gerard Fernàndez, ha explicat que arreu de Catalunya aquests espais industrials acostumen a estar regulats i organitzats per associacions d'empresaris però que a Celrà aquesta figura no ha existit mai. La nova entitat permetria sumar esforços, unir els empresaris i renovar un polígon que és un dels més antics de les comarques gironines.

"És una mancança històrica, volem dignificar-lo amb l'ajuda de tots", ha explicat. Actualment ja hi ha 71 empreses que s'han establert en aquest espai en què el sector químic té un pes especial. "El polígon de Celrà és un espai molt antic i l'ajuntament és el que presta tots els serveis, normalment arreu de Catalunya són les associacions d'empresaris qui s'encarreguen de gestionar la recollida d'escombraries o la il·luminació", ha explicat el batlle d'aquest petit municipi del Gironès. Des del consistori assenyalen que actualment cada empresa funciona com un "regne de taifes" i que la voluntat és unir tots els empresaris de la zona, crear lligams entre ells per millorar el polígon i, al mateix temps, tot el poble.

"Volem que tots els empresaris vagin a la una, s'ajudin", ha assenyalat Fernàndez. Des del consistori assenyalen que la proposta també ha coincidit en uns moments de dificultats econòmiques on l'ajuntament no pot fer front a totes les despeses. No obstant això, ressalten que l'aspecte econòmic no és el motiu que ha fet tirar endavant aquest projecte. "Hi ha punts del polígon que estan entrant, no en una fase de decadència, però si que podrien ser millorables", ha reconegut l'alcalde.

I és que el polígon industrial de Celrà, situat a tocar del poble -a l'altre costat de la carretera C-66 que separa el municipi- és un dels més antics de les comarques gironines. Data del 1971 i actualment hi ha més d'una setantena d'empreses. "És un dels primers polígons d'aquestes mides que es van fer a les comarques gironines i arreu de Catalunya", ha afegit el batlle. Fernàndez no ha dubtat a l'hora de explicar que l'estat actual del polígon prové d'una "situació heretada". "Ara ha arribat el moment de solucionar-ho", ha assegurat.

"L'associació ens ha d'ajudar a mantenir el polígon, arreglar-lo, que els empresaris ens facin les crítiques oportunes. Cal unir el sector públic i el privat per aconseguir gestionar un polígon important per a les comarques gironines", ha detallat Fernández.

Al mateix temps, amb la creació d'aquesta nova associació es posaria fi a una "mancança històrica" del municipi. A més, suposaria un revulsiu econòmic, permetria invertir i fer projectes conjunts per renovar aquest espai industrial. "En la gran majoria de polígons existeix l'associació d'empresaris que el gestionen, una entitat que també serveix per poder pressionar la Generalitat o les administracions, el Departament de Territori i les institucions necessàries en cas que calgui realitzar alguna obra com asfaltar un carrer o fer inversions", ha conclòs Fernández.