Es confirma la sentència contra l'encarregat d'un restaurant que va induir una cambrera a avortar

L'audència ha sentenciat a José Luis Rodríguez a dinou mesos de presó

El recurs de la defensa de José Luis Rodríguez, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, es basava en dos aspectes. D'una banda que va ser un sindicat qui va portar el cas a la Fiscalia i la noia no va interposar la denúncia fins al cap de set mesos i, de l'altra, considerava que no hi havia hagut cap tipus de coacció perquè la noia tenia un contracte temporal i l'empresa la podia fer fora sense haver de pressionar per a res.

La sentència desestima el recurs i considera que l'argumentació del jutge del cas és lògica i raonable i que no hi ha motius per dubtar de la versemblança del relat de la noia. Tot i que no hi ha testimonis directes de la conversa que van mantenir encarregat i empleada, la sentència considera que hi ha altres testimonis que en certa mesura corroboren la seva versió i que tenen validesa com a prova.

En relació a l'argument que exposava la defensa que, en cas de trobar que havia comès algun delicte era el de lesionar el dret de treballar lliurement i no el de tenir un fill i ser mare, la sentència considera que la intimidació es va centrar en la no renovació del contracte si no interrompia l'embaràs.

Per aquests motius, han confirmat la sentència que condemna José Luis Rodríguez a dinou mesos de presó i a pagar una indemnització de 6.000 euros a la víctima.

Al carrer per no avortar

Els fets es remunten a l'estiu del 2005 quan la cambrera va començar a treballar al restaurant mexicà Taco-Taco de Girona. A finals d'agost, l'empresa li va prorrogar el contracte temporal que tenia per deu mesos més. Mentre la jove treballava de cambrera, va començar una relació sentimental amb el cap de cuina de l'establiment, que aleshores estava casat.

El febrer del 2006, la cambrera, Yolanda Pablo, va saber que s'havia quedat embarassada. Quan li va fer saber a l'encarregat, pocs dies més tard se li va donar una setmana de festa. Després que es tornés a incorporar, a mitjans de març, Rodríguez la va citar per a una reunió.

Durant la trobada, Rodríguez va dir a la cambrera 'que havia d'interrompre l'embaràs o sinó, no li renovarien el contracte de treball'. La jove, però, després de dubtar-ho, va decidir continuar endavant i tenir la criatura.

Quan es va extingir el contracte, el juliol del 2006, l'empresa no la va renovar i tampoc li va pagar cap mena de liquidació. Després de signar l'extinció -on es recollia que la liquidació eren 0 euros-, la cambrera va portar l'empresa als jutjats per acomiadament improcedent, i va rebre una indemnització de 2.000 euros.

Va ser més endavant, però, quan Pablo va denunciar que l'encarregat l'havia coaccionada perquè avortés. El judici es va celebrar a finals de gener.