El servei de Protecció Civil de l'Alt Empordà fa aigües

El Consell Comarcal estudia tancar-lo per manca de finançament

El servei de Protecció Civil del Consell Comarcal de l'Alt Empordà podria tenir els dies comptats. Malgrat que la voluntat de l'ens és mantenir-lo, la manca de finançament per part de la Generalitat, qui el va impulsar, posa en perill el seu futur.

El seu responsable, Josep Maria Cervera, ha assegurat que "amb les petites aportacions que fan els municipis" -120 euros anuals- no poden mantenir un servei que, de moment, està garantit fins el mes d'octubre amb el finançament que rebrà de la Diputació de Girona "per fer els plans de delimitació dels municipis que ho sol·licitin". Cervera ha assenyalat que "faran els esforços que calguin" per seguir oferint un servei que troben "important". La possible supressió del servei de Protecció Civil del Consell Comarcal de l'Alt Empordà s'ha conegut en el transcurs de les jornades que acull aquest dilluns i dimarts el consell per commemorar el segon aniversari del gran incendi de l'Empordà.

Concretament, ha estat Alícia Herrera, tècnica de Protecció Civil del Consell Comarcal, qui ha alertat que la manca de finançament està posant en perill un servei "clau" per assessorar en la matèria a tots els municipis de la comarca. "Fa gairebé tres anys que no rebem diners de la Generalitat i els recursos propis s'estan esgotant", ha lamentat Herrero. De fet, Herrero ha donat per fet el tancament del servei a l'octubre quan finalitzi el conveni amb la Diputació de Girona per fer els plans de delimitació de les franges de protecció.

De la seva banda, el conseller de Protecció Civil del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, ha reconegut que "la situació és difícil" però no ha volgut afirmar que el servei serà suprimit. Cervera ha afegit que els recursos de la Generalitat no els reben des de fa tres anys, però que amb el suport de la Diputació de Girona "s'estan buscant fórmules" per garantir un servei que consideren important com és el de fer els plans de delimitació de les franges de protecció, que és obligatori.

Cervera ha explicat que davant la davallada d'ingressos, els Consell Comarcal "ha derivat recursos de l'àrea de medi ambient que és molt més àmplia" per seguir oferint el servei als municipis que ho vulguin. Un servei, que més enllà de l'aportació que rebia de la Generalitat, es finança amb una petita aportació anual dels ajuntaments de 120 euros i dels serveis cobrats als municipis que ho demanaven "i que cada dia són menys".

Sobre els serveis que ofereix, Alícia Herrera ha destacat la planificació del pla d'emergències de cada municipi, el que es tradueix "en un coneixement molt gran del territori", fer avisos a la població utilitzant les xarxes socials sempre que hi ha una situació de risc i donar suport en cas d'emergència als municipis, entre d'altres. En el cas dels focs de l'Empordà de fa dos anys, a més, el servei també "va exercir de finestreta única per a gestionar els ajuts", ha destacat Herrera.

Treballar en la prevenció

Durant la jornada d'avui, s'han abordat les iniciatives que s'han pres en els darrers dos anys per evitar que es produeixi un foc de la magnitud del de fa dos anys. Així, per exemple, s'ha parlat de la feina que les ADF's fan a l'hivern, de com gestionar els massissos forestals amb alt risc d'incendi, o exemples pràctics de manteniment de les franges de protecció en els municipis.

Sobre les jornades, el delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha destacat el paper que ha jugat el Consell Comarcal de l'Alt Empordà en aquests dos anys "fent de pont entre totes les administracions" i presentant ara "aquestes eines de prevenció que són la clau de volta per minimitzar els riscos". Ballesta ha afegit que "des de les comarques es pot fer molta feina en la prevenció d'incendis" i que gràcies a la seva tasca es pot parlar "d'un abans i un després de l'incendi de l'Empordà".

En el que han coincidit tots els participants és que els focs de l'Empordà de l'any 2012 van servir per incrementar la conscienciació de la societat davant la necessitat de treballar en la prevenció dels incendis forestals. En aquest sentit, Josep Maria Cervera, conseller de Protecció Civil al Consell Comarcal, ha assegurat que dels focs de fa dos anys "tothom en va treure alguna lliçó" i que el cal ara "és seguir treballant per no abaixar la guàrdia". Cervera ha afegit que l'Empordà "sempre haurà de conviure amb el foc" però cal treballar per "controlar els incendis" i, d'aquesta manera, minimitzar els danys.

Les jornades continuaran demà dimarts amb una valoració de les accions preses en el marc de la campanya #FocEmpordà.