115 persones en risc d'exclusió troben feina amb el programa Girona Actua

L'ajuntament paga part dels sous a les empreses que opten per contractar-los

Un total de 115 persones han trobat feina gràcies al programa Girona Actua, adreçat a persones en risc d'exclusió social i que s'ha posat en marxa per primer cop a la ciutat. L'ajuntament va destinar 500.000 euros l'any passat per a aquest projecte, que ha donat els seus fruits.

Els beneficiaris són persones joves sense estudis o majors de 45 anys que fa temps que no troben feina i que arriben al programa derivats de Serveis Socials i també d'altres entitats i sindicats. L'ajuntament paga directament part del sou a les empreses que se sumen al projecte.

En aquest primer semestre, han col·laborat en el programa 124 empreses. L'Ajuntament de Girona, després de fer enquestes per conèixer quins eren els sectors més vulnerables, va decidir centrar el projecte en els joves de 16 a 29 anys i els majors de 45 anys. De fet, un terç dels aturats de la ciutat es troben en aquestes franges d'edat. 

Són els Serveis Socials, de la mà de les disset entitats que participen al programa, les que deriven les persones que, a priori, es poden beneficiar del programa. Durant el primer semestre, s'han derivat un total de 1.043 persones, 448 dones i 595 homes. Entre aquests, s'ha hagut de fer una tria i, finalment, hi ha hagut 350 persones que han participat del Girona Actua. 

Segons ha explicat la regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, han hagut de centrar-se en aquelles persones que veien més clarament que podien "tenir èxit" i no només millorar la seva formació sinó aconseguir una feina i mantenir-la. Segons afegeix el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, hi ha col·lectius que necessiten una feina prèvia perquè no són responsables amb els horaris o no estan prou motivats per anar a treballar i cal que els orientin i els formin abans d'anar a les empreses. 

Dels 500.000 euros del projecte, 210.000 s'han destinat a les ajudes directes a empreses per a contractacions. En concret, si es tracta de joves, el programa finançarà el 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i, en el cas dels majors de 45 anys, el 75% del SMI si es tracta de contractes a jornada parcial (fins a 25 a la setmana) i el 100% si són programes de jornada completa. 

Durant el primer semestre, un total de 115 persones han trobat feina. "Creiem que és una dada molt positiva perquè eren persones de molt difícil ocupabilitat i no només els ajudem a ells sinó també a tota la família", ha manifestat Madrenas. També incideix en aquest aspecte el regidor de Serveis Socials, que considera que el Girona Actua també contribueix a lluitar contra la pobresa infantil ja que han volgut ajudar sobretot famílies amb fills. 

En concret, de les 115 persones que han signat un contracte amb alguna empresa de la ciutat o de l'àrea urbana, 91 tenen entre 30 i més de 50 anys. En concret, un 43% dels beneficiaris són dones i un 57% són homes. També han aconseguit feina 24 joves d'entre 16 i 29 anys. Tot i que el projecte ha arrencat fa poc, des de l'ajuntament defensen que la voluntat és que aquestes persones mantinguin la feina un cop s'acabin els contractes temporals (l'ajuntament només dóna ajudes com a molt sis mesos). 

L'ajuntament ja ha destinat una nova partida de 500.000 euros per continuar amb aquest projecte.