Recuperen les pastures en uns terrenys del Montseny de més de 24 hectàrees

Fins ara l'extensió es trobava abandonada

El Parc Natural del Montseny compta des de fa uns mesos amb uns terrenys de més de 24 hectàrees que s'han pogut recuperar per a pastures. Es tracta de la finca pública Muntanya de Matagalls a Viladrau (Osona), propietat de la Diputació de Girona, de gran interès natural. Cinc persones amb risc d'exclusió social de la fundació Tac Osona s'han encarregat de desbrossar manualment els matollars i les falgueres, conseqüència de l'abandonament dels terrenys, alhora que s'han fet cremes controlades i s'hi ha instal·lat un ramat de 10 vaques.

La idea és recuperar aquesta activitat ramadera, ja existent des de feia segles, i mantenir així els espais naturals en condicions. El projecte que s'ha dut a terme a la finca pública Muntanya de Matagalls -propietat de la Diputació de Girona des del 2008- té com a objectiu la preservació de la diversitat biològica de les pastures, estretament lligada a l'activitat ramadera, i també el foment de polítiques d'estímul que permetin la continuïtat d'aquesta activitat secular en el massís.

Els treballs, que s'han concentrat en una extensió de més de 24 hectàrees, han consistit en fer desbrossaments manuals per eliminar la fauna més invasora, com ara les falgueres i els matolls (ginebrons i gòdues), que han anat guanyat terreny a mesura que s'han abandonat les pastures en aquesta zona. El tinent d'alcalde de Viladrau, Manel Basties, assegura que la imatge que té la zona ha canviat totalment ja que abans no s'hi podia arribar a passar a peu per culpa de la frondosa vegetació que hi havia.

El projecte, finançat per la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa' per valor de 31.000 euros, també busca la reinserció de persones amb risc d'exclusió social. Els treballs de desbrossament manual han anat a càrrec d'una brigada de cinc persones de la fundació Tac Osona. En les zones més altes també s'han fet cremes controlades amb l'ajuda de membres del GRAF de Bombers de la Generalitat. Concretament, en unes

Ramats de vaques i ovelles

Un cop les diferents zones s'han pogut recuperar, s'hi ha instal·lat un ramat de 10 vaques amb tancats mòbils gestionades per ramaders de la zona. La previsió és arribar a tenir 17 caps, segons ha explicat l'enginyera forestal del Parc Natural del Montseny, Anna Sanitjas, que ha subratllat la importància de poder recuperar aquesta activitat que s'havia dut a terme en aqueta zona des de fa segles. A les zones més altes de la finca, que fa un total de 150 hectàrees, també hi pastura un ramat de 200 ovelles.

Per la seva banda, el vicepresident de la Diputació de Girona Miquel Calm ha elogiat aquest tipus d'iniciatives tot recordant que també serveixen per mantenir els espais naturals en condicions i evitar la propagació d'incendis.

La recuperació d'unes 50 hectàrees des del 2012

Aquesta és una segona fase que ha permès completar la zona recuperada i assolir les prop de 50 hectàrees. La primera part del projecte es va començar l'any 2012, també amb el suport de la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa', amb un pressupost de 138.500 euros. A banda del desbrossament i la crema controlada, també es van instal·lar abeuradors i corrals per al bestiar alhora que es va seguir el creixement de la falguera.

La finca Muntanya de Matagalls està inclosa dins la reserva del Parc Natural del Montseny i té un destacat valor ecològic i etnològic. És un espai on s'hi refugien espècies singulars de flora i fauna, com és el cas de la 'Pinguicula vulgaris', una planta carnívora que s'alimenta d'insectes que queden atrapats a les seves fulles. Fins ara només s'ha trobat en aquest emplaçament del Montseny, fora del seu hàbitat més conegut com és la zona dels Pirineus. En el cas de la finca del Matagalls, el que s'ha fet ha estat fer replantacions de l'espècie i una part s'ha protegit amb una malla de ferro per evitar que siguin trepitjades per les vaques amb la idea de poder estudiar la seva viabilitat respecte les que no estan protegides.