El 40% de les exportacions gironines són del sector agroalimentari

Un estudi del BBVA alerta que Girona està perdent pistonada i rep menys turisme estranger

El 40% de les exportacions d'empreses gironines són del sector agroalimentari, el doble que fa 20 anys. De fet, aquest és l'únic sector que ha experimentat un creixement destacat en aquestes dues dècades. Aquesta és una de les dades que s'extreu d'un estudi elaborat pel BBVA per encàrrec de la Cambra de Comerç. El seu autor, Pep Ruiz, ha destacat que cal potenciar la resta d'àmbits i garantir que les exportacions alimentàries continuïn ampliant destins. Per altra banda, l'estudi alerta que Girona està perdent pistonada pel que fa al turisme estranger.

Des del 2008, ha caigut un 10% el nombre d'estrangers que s'allotgen als hotels gironins i l'aeroport ha rebut 40% menys de passatgers internacionals. La Cambra de Comerç de Girona ha arribat a un acord amb el BBVA per tal que elabori periòdicament un estudi sobre la conjuntura econòmica a les comarques gironines. L'estudi sobre el darrer any i mig, que s'ha presentat aquest dijous, recull entre d'altres el comportament de les exportacions.

Destaca que, del total de les exportacions d'empreses gironines, el 40% són del sector agroalimentari, el doble que fa 20 anys. En canvi, altres sectors com les semianufactures, les manufactures de consum o els béns d'equip han experimentat creixements molt lleugers. Per això, l'autor de l'estudi alerta que cal potenciar l'exportació d'altres sectors i garantir que l'alimentari ven producte cada cop a més llocs diferents per tal d'evitar la concentració. 

Repte: recuperar turisme estranger

L'estudi també alerta que un dels reptes que té l'economia gironina és recuperar els nivells de turisme estranger que tenia abans de la crisi. Mentre que Catalunya, en global, està pujant en nombre de turistes estrangers (per exemple augmenten un 10% les estades als hotels), Girona té un comportament a la inversa. 

Des del 2008, ha caigut un 10% el nombre d'estrangers que s'allotgen als hotels gironins i l'aeroport ha rebut 40% menys de passatgers internacionals. Una de les causes que explica aquesta situació és, segons l'autor de l'estudi, que l'aeroport de Girona ha reduït significativament el nombre de vols procedents de tota Europa. Un altre factor que explicaria aquesta situació seria, segons Ruiz, que Catalunya és una destinació cara en comparació amb les tarifes dels hotels d'altres punts de l'Estat. 

"Girona ha de recuperar i guanyar prestigi i vendre la seva marca de qualitat a l'estranger, o fem alguna cosa diferent o no podrem recuperar els registres davant la competència", ha alertat Pep Ruiz. Tot i les dades negatives, l'autor de l'estudi avança que en els primers mesos del 2014 s'està registrant una lleugera millora pel que fa al sector turístic. 

Enquestes a treballadors del BBVA

A banda d'analitzar dades objectives que provenen de fonts oficials, l'estudi dedica bona part a analitzar l'entorn econòmic gironí a través d'enquestes que fa a treballadors de les 60 oficines que el BBVA té a diferents punts de la demarcació.

En aquestes enquestes es demana als treballadors si tenen la impressió que diferents aspectes -com per exemple l'ocupació, els preus, l'activitat econòmica o la producció industrial- es mantenen, augmenten o baixen. Aquestes preguntes es fan amb una periodicitat trimestral. 

Segons aquesta enquesta, l'economia gironina hauria tocat fons el 2013 i començaria la recuperació, això sí, a un ritme inferior que a la mitjana de Catalunya. Un dels àmbits que té més perspectiva de millora és l'industrial. Segons les respostes recollides entre els treballadors, després de més d'onze trimestres de percepcions negatives, des del tercer trimestre del 2013 les respostes se situen en un escenari més optimista. 

L'enquesta també reflecteix que, durant el segon trimestre del 2014, augmenten les percepcions positives en àmbits com la ocupació en serveis, el turisme o la inversió al sector primari.