Fernández alerta als impulsors de Moviment Catalunya que podrien quedar fora del PSC

Es farà una assemblea el 28 de juliol per refer l'executiva després de les dimissions en bloc

El primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández, ha demanat "claredat" als impulsors del Moviment Catalunya, un nou projecte polític del sector crític que van presentar divendres i que vol fer llistes a les municipals al marge del PSC.

Des del sector crític ho presenten com un moviment polític i no com un partit però Fernández ha alertat que el PSC no permet "la doble militància" i que si tiren endavant aquesta opció hauran de deixar el partit. Fernández també ha valorat positivament que 711 ciutadans votessin l'única de Sílvia Paneque a les primàries de Girona. A més, anuncia una assemblea de militants el 28 de juliol per refer l'executiva després de les dimissions en bloc de l'abril.

El primer secretari dels socialistes gironins ha valorat aquest dilluns el nou moviment que han endegat membres del sector crític del partit, entre els quals també hi ha socialistes gironins com Manel Nadal, Marina Geli, Pia Bosch o Joan Alfons Albó. Fernández ha lamentat que aquesta sigui una "nova divisió" que creu que fa mal al partit i ha demanat als impulsors que aclareixin quins són els seus objectius. 

El nou moviment, batejat com Moviment Catalunya, neix com a una associació que reuneix tant militants com exmilitants i persones no vinculades al PSC i que té com a voluntat concretar-se en candidatures a les municipals, sempre al marge del PSC. Davant d'aquesta situació, Fernández ha recordat que els estatuts el PSC són clars i no permeten que els militants tinguin participació en d'altres candidatures que no siguin sota les sigles del partit. "Els demanaria que fossin clars i que si volen formar un partit que ho diguin i així tots sabrem les cartes que juguem", ha declarat.

Segons Fernández, el sector crític es mou per personalismes. "Només busquen cobertura política del seu club del jo-jo", ha criticat. Al seu entendre, les seves actituds són "individualistes" i els acusa d'estar buscant "una quota de partit" per després traçar aliances o bé amb el mateix PSC o amb ERC. "Jo crec que el partit aquí no hi ha d'entrar perquè el que més ens castiga és la divisió interna", ha manifestat Fernández. 

Malgrat aquestes declaracions, el líder dels socialistes gironins ha assegurat que té la "mà estesa" tant a Avancem com a Moviment Catalunya, especialment si es volen sumar al projecte del PSC de reformular les candidatures que abans s'aplegaven sota la marca blanca de Progrés Municipal. 

"Les primàries han vingut per quedar-se"

Aquest cap de setmana el PSC ha celebrat per primera vegada primàries a la ciutat de Girona. Unes eleccions que han quedat descafeïnades ja que, finalment, només hi ha hagut una candidatura perquè Glòria Plana va retirar-se de la cursa a l'alcaldia de la ciutat després que Avancem hagi abandonat el PSC i s'hagi constituït com a nou partit. 

El PSC va optar per mantenir les eleccions i va disposar urnes arreu de la ciutat per conèixer quin suport obtenia l'única candidatura de Sílvia Paneque. Un total de 711 ciutadans van acostar-se a donar el suport a la candidatura de Paneque, uns resultats que el primer secretari ha valorat positivament. "Les primàries han vingut per quedar-se, tot i les lluites internes i els boicots per voler-les frenar", ha assegurat Fernández, que ha valorat com a punt positiu que més de 600 persones que van votar no fossin militants del PSC. 

Fernández ha dit que haurà de ser el grup municipal qui decideixi si Pia Bosch continua de portaveu o, per contra, l'ha de substituir Sílvia Paneque. Ara bé, ha volgut ser clar i ha afirmat que el lideratge del PSC a la ciutat de Girona és des d'aquest cap de setmana el de Sílvia Paneque. 

"Aquests resultats ens demostren que quan treballem el partit està viu", ha declarat Fernández, que considera que hi ha "molta gent" que està esperant que els socialistes es refacin i comencin a proposar candidatures als diferents pobles. 

Assemblea per refer l'executiva

El primer secretari dels socialistes gironins també ha anunciat que el 28 de juliol faran una assemblea de militants on presentarà una proposta nova d'executiva. A finals d'abril, deu membres de l'executiva i també el president, Joaquim Nadal, van plegar per desavinences amb la direcció i van exigir que calia fer un congrés extraordinari per tornar a escollir primer secretari perquè l'executiva havia quedat "en minoria i estava en funcions".

El partit sempre ha negat que el reglament del partit els obligui a convocar aquest congrés però Fernández s'havia mostrat disposat a parlar-ne en el sí d'una assemblea oberta a tots els militants. Aquesta assembla es farà finalment el 28 de juliol i servirà perquè Fernández proposi una nova executiva i supleixi algunes de les baixes. "Proposaré alguns canvis, no tots, i els militants ho podran votar", ha explicat Fernández, que considera que el partit ha de fer aquests canvis per "incorporar gent que vulgui treballar i no només sortir a la foto" i aconseguir el màxim de candidatures a les municipals.