El jurat conclou que l'autor de l'apunyalament d'Olot va patir un transtorn mental transitori

Alejandro Fortuño s'enfronta ara a una pena d'entre 2 anys i mig i 8 anys de presó

El jurat popular ha declarat Alejandro Fortuño, l'acusat d'apunyalar fins a la mort un veí d'Olot l'octubre del 2012, culpable d'homicidi amb abús de superioritat però tenint en compte que, en el moment dels fets, patia un trastorn mental transitori que li disminuïa considerablement les seves capacitats, que estava afectat pel consum de drogues i alcohol, que va tenir un arravatament i que va matar la víctima per evitar que violés la seva dona.

Totes aquestes circumstàncies atenuants redueixen molt la pena que, finalment, l'Audiència de Girona imposarà al processat. El fiscal demana ara que el condemnin a 8 anys de presó i la defensa sol·licita una condemna de 2 anys, 6 mesos i 1 dia.

El jurat popular ha conclòs que la tarda del 19 d'octubre del 2012, la víctima va convidar l'acusat, a qui acabava de conèixer, a casa seva a prendre unes copes de vi. Els dos homes van estar al pis durant força estona fins que, en un moment de la tarda, l'acusat va anar a buscar la seva dona perquè l'ajudés a triar un quatre, que la víctimes volia regalar-los.

Mentre la parella era al pis, Alejandro Fortuño va anar al lavabo i, segons ha conclòs el jurat, des d'allà va sentir cridar la seva dona demanant-li auxili. Va sortir del bany i va veure la víctima intentant agredir sexualment la seva dona. Aleshores, els dos homes van començar a barallar-se, fins que l'acusat va anar a buscar un ganivet a la cuina i li va començar a clavar. Quan l'arma es va vinclar, va anar a buscar un segon ganivet i el va apunyalar fins a la mort.

Els nou membres del jurat consideren que l'acusat va actuar amb abús de superioritat i de manera "desproporcionada", perquè va atacar amb el ganivet un home desarmat i li va clavar 59 punyalades. Tot i això, el jurat ha conclòs que hi ha un seguit de circumstàncies atenuants que han de rebaixar la pena de presó imposada a Fortuño.

Per cinc vots a favor i quatre en contra, el jurat popular ha estimat que l'acusat va patir un trastorn mental transitori que li afectava greument les seves capacitats. "Tenia les facultats greument afectades però no anul·lades", conclou el jurat. Per això, li apliquen un eximent incomplet per alteració psíquica momentània.

A més, també consideren que, a l'hora d'imposar pena, el magistrat president ha de tenir en compte que Fortuño intentava protegir la seva dona, a qui la víctima intentava agredir sexualment. Per unanimitat, el jurat popular considera que li han d'aplicar un eximent incomplet de legítima defensa.

Encara hi ha dues circumstàncies atenuants en aquest cas. El jurat popular creu que Fortuño va patir un arravatament i, a més, considera que estava afectat per la ingesta d'alcohol i drogues.

Penes de presó

Un cop llegit el veredicte, s'ha dissolt el jurat popular i fiscal i defensa han sol·licitat les penes de presó en base al dictamen del jurat. El fiscal, Enrique Barata, ha demanat que el condemnin a 8 anys de presó perquè considera que el trastorn mental és incompatible amb l'arravatament. En matèria de responsabilitat civil, manté la petició de 170.000 euros per als dos fills de la víctima.

La defensa, encapçalada pel lletra Joaquim Bech de Careda, demana una pena de 2 anys, 6 mesos i 1 dia de presó i no s'oposa a la petició d'indemnització. Bech de Careda ha demanat la suspensió de la pena perquè considera que la sentència serà inferior a 5 anys i podrà acreditar davant l'Audiència de Girona que el processat seguirà un tractament contra el consum de drogues i alcohol fora de la presó. El cas ha quedat vist per a sentència.