Maridatge de Sisa, Portet i Oliver per començar el festival Sons del Món

Arrenca a Vilabertran la setena edició d'un festival que relaciona música, vi i gastronomia

El conjunt monàstic de Vilabertran acull divendres el primer tast musical del festival Sons del Món, a càrrec del triplet de luxe amb Jaume Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver. Tres músics que mariden bé amb l'escenari, i la conjunció dels quals ha suggerit a la sommelier del festival un Perafita collita del 2010.

Sí, aquest és un festival amb sommelier, Laura Masramon, que s'encarrega d'escollir els vins que mariden millor amb les actuacions dels artistes. L'any del seu debut al festival, Masramon s'ha pogut inspirar també amb Mishima, Els Amics de les Arts i Niña Pastori, entre altres. Vi, música i gastronomia es donaran la mà a Vilabertran, Roses i Castelló d'Empúries fins a primers d'agost.

"Per mi lligar el vi i la música ha estat sempre una cosa natural", arrenca Jaume Sisa. Ell és una de les tres ànimes de Sisa-Portet-Oliver, una conjunció inèdita de tres músics d'òrbites diferents que van confluir per actuar al darrer Mercat de Música Viva de Vic i que han anat allargant la festa fins al festival Sons del Món.

Com amb el bon vi, el maridatge entre aquests tres artistes ha estat fàcil, i per això el que havia de ser un espectacle puntual s'ha convertit en una gira d'una dotzena de concerts. Sisa simpatitza amb la filosofia del festival on actuen demà: "El vi és una beguda lleugera, gràcil, que convoca l'alegria i és fàcil relacionar-lo amb la música. Com la Maria, són productes de la terra que van bé per fer música i establir comunicació", reflexiona en declaracions aquest matí.

Inspirant-se en la seva música, la sommelier que assessora el festival, Laura Masramon, ha escollit un Perafita 2010 (Celler Martí Faixò, Cadaqués). "No m'havien maridat mai", diu un Quimi Portet sorneguer. "Entre nosaltres, no sé ben bé en què consisteix això, però ho accepto amb naturalitat", afegeix.

En canvi, Masramon ho explica amb aparent facilitat: "Les seves lletres irreverents i anàrquiques em van portar a aquest vi. Tenen unes ressonàncies de surrealisme en comú, de 'tocats per la tramuntana', i alhora un punt de nervi i de ràbia que té el raïm nascut de les vinyes de terrassa de pissarra, amb una identitat molt clara però alhora amb una prospecció etèria i global".

A cada grup, el seu vi
La sommelier s'estrena aquest any amb el festival, i ha hagut de repetir la mateixa operació amb tots els artistes participants. Sharon Corr, Mishima, Els Amics de les Arts, Niña Pastori i el cor Deudeveu. Tots ells actuaran durant el mes de juliol en un dels tres escenaris selectes del festival: el conjunt monàstic de Vilabertran, la Plaça de la Basílica de Castelló d'Empúries i l'espai Ciutadella de Roses.

"Aquest és un maridatge que es fa per inspiració. Es busca un punt de combinació que et permeti gaudir de la música amb aquell vi que t'hi transporta, que te la recorda, i que en definitiva t'ajudi a copsar millor el que aquell artista t'està transmetent en directe". Així explica Masramon la seva tasca com a sommelier d'un àpat musical, i l'objectiu final de la seva labor.

A banda d'aquestes actuacions el festival també organitza dues sessions de 'Música entre vinyes', en companyia de Joan Dausà (Cantallops) i Caïm Riba (Mollet de Peralada). L'experiència consisteix en una visita i sopar en un celler mentre els artistes ofereixen un concert, en un entorn inèdit.

El director del festival, Xavi Pascual, remarca aquesta aposta pels espais únics i el gust per cuidar els detalls com un tret molt distintiu del Sons del Món. "Aquests espais que fem ressaltar encara més del que ja són, aquests artistes amb credibilitat i trajectòria que estarien encantats de venir també com a públic, aquesta selecció de vins a través de la sommelier, etc. Tot això fa que es creï una màgia a cada concert, i la gent sap que no ve només a sentir un concert sinó a viure una experiència", explica Pascual.