Entra en servei l'enllaç de Vilademuls de l'AP-7 a Girona

Es completa així els 22 quilòmetres de circumvalació gratuïta

La circumval·lació gratuïta de l'AP-7 al seu pas per Girona ja és una realitat. Aquest dimarts ha entrat en servei l'enllaç de Vilademuls, que completa els 22 quilòmetres des de Fornells de la Selva en què l'autopista entronca amb l'autovia A-2 a quatre carrils. Les obres del nou enllaç, que té setze cabines de peatge, han costat 15,2 MEUR.

La ministra de Foment, Ana Pastor, que ha assistit a la inauguració, ha aprofitat l'acte per anunciar que aquest mateix juliol l'Estat adjudicarà el desdoblament de l'N-II als trams empantanegats de Sils-Maçanet i Orriols-Medinyà.

Tot plegat forma part d'un paquet d'obres que puja a 65 MEUR, i que també inclou la remodelació d'enllaços a Tordera, Pontós i Garrigàs El nou enllaç de Vilademuls no només completa la circumval·lació gratuïta de l'AP-7 a Girona, sinó que també tanca totes les obres d'ampliació de l'autopista al territori. D'ençà que es van posar en servei els tres carrils al llarg dels 78 quilòmetres que s'estenen entre Maçanet de la Selva i la Jonquera -quatre, en el cas de l'àrea de Girona- quedaven per enllestir les obres dels nous enllaços.

Ara, un cop ja fa mesos que han entrat en servei els de Fornells i Girona Oest, i que s'ha completat el de Figueres Nord, l'enllaç de Vilademuls és el que tanca el cercle. Les obres del nou enllaç, que té fins a setze cabines de peatge per absorbir el trànsit, han costat 15,2 milions d'euros.

En total, la concessionària Abertis ha construït 1,4 nous quilòmetres de ramals i un pas elevat de 334 metres per sobre l'AP-7, a més de la zona que acull la platja de cabines. Per a l'asfaltatge de l'obra s'han fet servir 24.908 tones d'aglomerat. També s'han instal·lat 615 metres de pantalles acústiques, per reduir els sorolls del trànsit en habitatges propers.

Enllaç direccional

El nou enllaç, com el de Fornells de la Selva, és direccional. És a dir, que només permet fer moviments en un sol sentit. Els vehicles que circulin per l'AP-7 en sentit nord podran entroncar amb la nacional, i aquells que vinguin de Figueres per l'N-II podran accedir a l'autopista des de Vilademuls.

El director general d'Abertis Autopistes, Josep Lluís Giménez, calcula que diàriament "entre 7.000 i 8.000 vehicles" faran servir l'enllaç de Vilademuls. Això suposa cap a un 20% del trànsit que circula pel tronc de l'AP-7 (que actualment fluctua entre els 30.000 i els 35.000 vehicles per dia).

Les obres del nou enllaç van començar el setembre del 2012 i es van acabar al novembre de l'any passat. Tot i això, l'entrada en servei s'ha retardat perquè encara faltava acabar la connexió amb l'N-II (una obra que en aquest tram, el d'Orriols-Medinyà, es troba empantanegada i es va veure afectada per un canvi de projecte).

De moment, s'ha construït una rotonda provisional, que es mantindrà fins a finals d'any. Serà aleshores quan Abertis, per encàrrec de Foment, acabi d'executar els dos quilòmetres i mig que queden pendents fins entroncar amb la futura A-2, que tindrà una rotonda elevada a l'alçada del restaurant La Sausa.

"Una gran circumval·lació"

La ministra de Foment, Ana Pastor, ha destacat que l'enllaç de Vilademuls "remata la gran circumval·lació de Girona, que a partir d'ara tindrà 22 quilòmetres gratuïts per a tothom". Pastor ha subratllat també que l'obra permetrà "millorar la fluïdesa del trànsit i la qualitat de vida de tots els ciutadans; no només els de les comarques gironines, sinó també d'aquells qui les visiten".

Per la seva banda, Josep Lluís Giménez ha fet incís en què la posada en servei de l'obra permetrà "absorbir" els trànsits del voltant de Girona. El director general d'Abertis Autopistes ha precisat que, aquests vehicles, ara "passaran per l'autopista i, de retruc, s'evitarà impacte ambiental".

Adjudicacions per 65 MEUR a l'N-II

Com ja ve essent un clàssic, la ministra de Foment ha aprofitat la inauguració per tornar a fer anuncis sobre el projecte de l'N-II al llarg de les comarques gironines. Ana Pastor ha avançat que aquest mateix mes de juliol l'Estat adjudicarà obres per valor de 65 MEUR al llarg de la traça de la nacional, que permetran que les màquines puguin entrar sobre terreny aquest mateix any.

De tot el paquet d'adjudicacions, n'hi ha dues que són llargament esperades. Es tracta del desdoblament dels trams que han quedat a mig fer, i que encara estaven pendents. És a dir, el Sils-Maçanet, que suposarà una inversió de 31,40 MEUR i permetrà desdoblar tres quilòmetres d'N-II en aquest punt de la Selva, i l'Orriols-Medinyà, una obra amb un cost estimat de 16,86 MEUR que s'estén al llarg de 3,6 quilòmetres (i on precisament, l'A-2 enllaçarà amb l'autopista a Vilademuls).

Els altres treballs que Foment també adjudicarà aquest juliol seran la millora de quatre trencants de l'actual N-II. Dues de les interseccions es troben a Tordera (Maresme), on la nacional ja no es desdoblarà, i les dues darreres a l'Alt Empordà. En concret, a Pontós i Garrigàs, que evitaran que els cotxes hagin de fer un gir a l'esquerra -i creuar el sentit contrari de la nacional- per accedir cap a aquests municipis.

Per últim, la ministra també ha fet incís en què actualment Foment té obres en execució per valor de 70 MEUR a la demarcació. Són el desdoblament de l'N-II al tram Caldes-Sils (unes obres que acabaran aquesta tardor) i el nou pont sobre el riu Ter a Girona (que s'obrirà al trànsit aquest mateix 2014).