Prova pilot per assecar els purins mitjançant energia solar

L'impulsa el clúster carni porcí Innovacc com a alternativa al tancament de les plantes

La prova pilot que ara arrenca, i que és una innovació arreu de Catalunya, vol fer servir l'energia solar per assecar els purins i facilitar-ne la gestió. Amb el tancament de les plantes arran de la retallada dels ajuts en renovables, es calcula que els costos de tractament d'aquestes dejeccions s'han enfilat fins als 30 euros per metre cúbic (amb les plantes, aquesta quantitat es trobava en 5 euros).

El projecte que impulsa Innovacc consisteix en construir hivernacles al costat de les granges d'engreix, on s'hi abocarien els purins. "Hem de tenir en compte que el 95% de la seva composició és aigua, i el 5% restant es divideix entre matèria orgànica i compostos químics" precisa Eudald Casas. Un cop el sol assequi les dejeccions, el residu que en quedi es podrà destinar o bé a adob o bé a biocombustible.

De moment, des del clúster ha demanat un ajut de 10.000 euros al Govern per impulsar una planta pilot d'aquestes característiques. Es farà o bé a la comarca d'Osona -ja hi ha una explotació interessada- o bé a la Garrotxa, i l'hivernacle que es vol aixecar tindria unes dimensions reduïdes (de 10 x 3 metres).

Segons indica Casas, si el sistema és efectiu, amb l'assecatge dels purins els costos de gestió de les dejeccions se situarien només en 1 euro per metre cúbic. Es calcula, això sí, que els propietaris de les granges d'engreix haurien de fer una inversió inicial de 80.000 euros, que és la quantitat que costaria aixecar els hivernacles.

El gerent d'Innovacc explica que la intenció és tenir enllestida la prova pilot aquesta mateixa tardor, perquè es pugui estendre amb rapidesa a les granges. "És una clara alternativa al tancament de les plantes; actualment, els propietaris de les explotacions afectades opten per anar acumulant els purins a les mateixes granges, i això no es pot allargar", precisa.

La prova pilot per aixecar l'hivernacle s'ha presentat aquest dilluns durant l'assemblea general d'Innovacc, que s'ha fet a Olot. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, la veu amb bons ulls. "Suposa un pas més respecte el nostre model bàsic per gestionar purins, que es basa en tres eixos: canvi de dieta, separació sòlids-líquids i centres de gestió", ha subratllat. Pelegrí ha assegurat que el Govern l'estudiarà amb detall, i que s'implicarà perquè la prova pilot pugui tirar endavant.

Control de la salmonel·la

A més del nou sistema per assecar purins, durant l'assemblea general d'Innovacc també s'ha explicat un altre projecte, que va arrencar el 2008 i que ara es començarà a fer realitat. Consisteix en establir un programa voluntari de control de la salmonel·la en granges i escorxadors, a imatge d'altres que ja fa anys que estan vigents en altres països europeus (com ara Holanda, Irlanda, Alemanya o el Regne Unit).

El programa, que abasta explotacions i empreses de Catalunya i l'Aragó, es vol implantar des d'ara i en l'horitzó 2015, amb l'objectiu que després es pugui estendre a més zones de l'Estat. Hi participen 175 granges i set escorxadors. Sobretot, de les comarques del Bages, Osona, la Garrotxa, la Selva i el Gironès.

"Es tracta de reduir la prevalença de la salmonel·la, abaixant-ne el percentatge", indica Eudald Casas. El gerent d'Innovacc precisa que disposar d'aquest segell, de retruc, beneficiarà les exportacions càrnies. "Això ens permetrà poder-nos blindar davant altres mercats i, a més, superar entrebancs com ara tancaments de fronteres que hi pugui haver", concreta el gerent.

76 associats i 2.299 MEUR de facturació

Sota les sigles d'Innovacc, que treballa per impulsar la innovació al sector porcí, s'hi apleguen fins a 59 empreses del sector (algunes, grans escorxadors i fabricants d'embotit) i disset institucions, moltes d'elles al triangle Vic-Olot-Girona.

Les empreses que es troben sota el paraigües del clúster són un reflex del múscul que les càrnies han guanyat en els darrers anys. De fet, l'any passat la seva facturació global es va enfilar fins als 2.299 MEUR. En total, donen feina a 9.714 treballadors.

D'ençà del 2008, des d'Innovacc s'han impulsat fins a 89 projectes, dels quals 21 ja s'han convertit en realitat. Entre els que s'estan treballant ara hi ha, per exemple, una iniciativa per reduir les olors de les granges i escorxadors o un pla per fomentar les exportacions de canals a través del ferrocarril.