Puigdemont retreu a Felip VI que assegurés que Elionor serà la Princesa de Girona

L'alcalde de Girona explica que durant el sopar no es va parlar sobre el procés sobiranista

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha titllat de poc "encertades" les paraules que va pronunciar el rei Felip VI durant el discurs que va fer aquest dijous al Fòrum Impulsa de Girona.

El rei va comentar que la seva filla Elionor ostentarà i farà ús del títol de Princesa de Girona, unes paraules que arriben després que el ple de la ciutat aprovés que la distinció "no representa" la ciutat. "Té la llibertat per fer-ho però crec que el missatge que enviava la moció és que si es vol utilitzar el nom d'un títol que porta el nom de la ciutat és rellevant saber quina opinió té el municipi", ha explicat el batlle. Puigdemont també ha assegurat que durant el sopar no es va parlar de procés sobiranista.

D'una banda, Puigdemont ha volgut destacar el fet que el rei Felip VI utilitzés la llengua catalana per a part del seu discurs. "Va buscar referir-se a Catalunya de manera amable, va fer una defensa de la llengua catalana que és molt poc freqüent, inhabitual i gairebé inèdit pel que fa als representats de l'Estat", ha assenyalat. Per això, el batlle ha agraït la seva consideració tot i que ha volgut deixar clar que no comparteix la seva visió sobre el títol de Princesa de Girona. Aquest dijous, el rei Felip VI va subratllar que el títol es remunta a l'Edat Mitjana i que suposa un "símbol per a la nostra història". Per això, va assegurar que la princesa Elionor ostentaria i faria ús d'aquest reconeixement.


"Té la llibertat de dir-ho, no li discutiré, però crec que el missatge que enviava la moció és que si es vol utilitzar el nom d'un títol que té el nom de la ciutat, és rellevant saber quina opinió té el poble i la ciutat sobre això", ha explicat. "Cadascú és lliure després de seguir els consells però considera que no va ser encertat", ha resumit.

D'altra banda, el batlle gironí ha explicat que durant el sopar on va participar el rei Felip VI i representats del Govern, "no es va parlar del procés". "Mentre jo vaig ser-hi, no es va parlar sobre això, va ser un sopar cortès i profitós perquè hi havia el fundador de Wikipedia", ha comentat. "Si al llarg de la nit es va parlar sobre el procés sobiranista ho desconec", ha afegit.

En aquesta línia, el batlle ha comentat que a partir d'ara no hi haurà cap retrat ni fotografia sobre els reis d'Espanya al consistori gironí. Fins ara, s'havia mantingut un oli del rei Juan Carles que, amb la seva abdicació, va ser retirat i s'ha portat a l'Arxiu Municipal. "No tenim previst col·locar cap oli ni retrat dels nous reis, és un debat que no toca, extra temporal", ha subratllat. En aquest sentit, Puigdemont no ha dubtat en assegurar que existeix una "persecució permanent" de la llengua catalana i els consistoris adherits a l'AMI, per part dels poders de l'Estat. "Això no pot ser, l'Estat s'hauria de replantejar la seva actitud en contra els ajuntaments catalans i potser aquí trobaria els motius que explicarien que els consistoris es sentin convidats a penjar o no determinats quadres", ha conclòs.