Retiren un altre niu de vespa asiàtica en una casa aïllada de la Vall d'en Bas

El niu s'ha trobat a menys de tres quilòmetres del que es va descobrir el desembre passat

Els Agents Rurals han retirat amb èxit aquesta matinada de dimecres a dijous un altre niu de vespa asiàtica que s'ha trobat en una casa aïllada de la Vall d'en Bas (Garrotxa). Aquest és el segon niu que es descobreix en aquesta zona després que el desembre passat un pagès va localitzar un rusc que el Agents Rurals buscaven des de feia dos mesos. En concret, el niu retirat aquesta nit es trobava a menys de tres quilòmetres del que es va treure l'any passat. Els insectes l'havien creat sota el voladís de la teulada, a uns tres metres d'alçada i era de petites dimensions. Tot i això, es tractava d'un rusc definitiu, que s'hauria anat fent gran. Els Agents Rurals van rebre l'avís sobre l'existència d'aquest niu ahir, dimecres a la tarda. Va ser el mateix propietari de la casa que va alertar sobre la possibilitat que el rusc fos d'aquesta espècie invasora d'origen xinès. Els efectius es van desplaçar fins al lloc dels fets i van comprovar que es tractava d'un niu de vespa velutina però van decidir retirar-lo unes hores més tard, de matinada, que és quan aquests insectes tenen menys activitat i moviment.

El niu, d'uns 18 centímetres d'amplada per 20 d'alçada, es tractava d'un niu definitiu que els insectes haurien anat ampliant. A més, les vespes reines d'aquest niu haurien pogut crear-ne de nous l'any vinent. Amb la seva retirada, s'atura l'expansió d'aquesta colònia. Aquest niu és el segon que es localitza en aquesta zona de la Garrotxa en menys d'un any. El mes de desembre del 2013, un pagès va avisar que havia trobat un niu de vespa asiàtica a dalt d'un arbre dins del municipi de la Vall d'en Bas. Els Agents Rurals havien estat intentant localitzar aquest rusc durant més de dos mesos sense èxit.

Sota la teulada de la casa

El niu descobert aquest dijous a la matinada es trobava a menys de tres quilòmetres del que es va retirar l'any passat. En aquest cas, les vespes l'havien construït sota un voladís de la teulada de l'immoble. Des del Departament d'Agricultura assenyalen que des de l'1 de gener d'aquest 2014 ja s'han detectat tretze casos de vespa asiàtica a les comarques gironines.

Els mecanismes per combatre aquesta espècie invasora que ataca a les abelles són molt limitats i de baixa eficiència. A França o al País Basc fa temps que hi lluiten però les actuacions es centren en el seguiment de l'expansió, el control de nius problemàtics i la instal·lació de paranys de captura en eixams d'abelles que pateixen atacs. Des del Departament subratllen que Catalunya es troba en la fase inicial de l'expansió d'aquesta espècie i que, en principi, es realitzaran actuacions d'informació, formació, divulgació, detecció de les vespes asiàtiques i protocol de captures en explotacions agrícoles.

En cas que la vespa ataqui un rusc d'abelles es faran servir paranys amb atraients - com suc de cera vella fermentada, cervesa, vi blanc- per capturar el màxim nombre d'individus i així disminuir l'afectació. Els paranys seran sempre selectius i es col·locaran bàsicament durant el mes de juliol.

Des del passat mes de març i fins el proper juliol, els Agents Rurals també estan col·locant diverses trampes per detectar la presencia de vespes reines. En els llocs on s'en trobi es farà un reforç amb una bateria de paranys en un radi de 100 metres. De moment ja s'han repartit uns 200 paranys que s'estan situant a les zones on s'ha detectat la presència d'aquest insecte invasor. A més, el Departament també compta amb unes 90 trampes més per fer seguiment propi en diverses comarques concretes.

Durant els propers mesos de juliol a octubre, es realitzarà un control exclusivament a prop de les explotacions apícoles que rebin atacs i on s'hagin detectat nius l'any anterior, en un radi d'un quilòmetre. És durant aquest període de temps que les vespes ataquen a les abelles - caçant-les al vol i tallanta'ls-hi el cap- per poder alimentar les seves larves. De moment, el Departament d'Agricultura manté activat el protocol d'actuació que s'ha acordat amb el sector.

La vespa velutina coneguda popularment com a vespa asiàtica és un insecte depredador que fa més de tres centímetres i que ataca les abelles, les mata i les utilitza com a aliment per a les seves larves, de manera que els ruscos queden pràcticament arrasats. Els primers exemplars van arribar ara fa uns cinc anys al port de Marsella, a França, a dins d'un contenidor procedent de l'Àsia. Des de llavors, s'ha propagat de forma virulenta i els experts calculen que cada any s'estén uns 100 quilòmetres.