Una quinzena d'entitats i partits polítics es manifestaran contra Felip VI a Girona

ICV i la CUP retreuen a l'alcalde que assisteixi al Fòrum Impulsa

Una quinzena d'entitats i partits polítics (entre els quals ERC, ICV, la CUP i Reagrupament) es manifestaran aquest dijous contra la presència de Felip VI a Girona amb motiu del Fòrum Impulsa. L'objectiu, asseguren, és fer palès el rebuig de la ciutat a la monarquia i "plantar cara" a l'operació per legitimar i netejar la imatge de la institució. Tant les entitats com els partits diuen que ara, a més, és un "moment històric" perquè la ciutat es desvinculi del títol de príncep o princesa de Girona i fer bandera del dret a decidir. Tant ICV com la CUP retreuen a l'alcalde que assisteixi a l'entrega dels Premis FPdGi en representació de l'Ajuntament, després de la moció que es va aprovar al darrer ple. La manifestació sortirà a les vuit del vespre de la plaça del Vi. L'encapçalarà la pancarta 'Cap pacte, cap rei; el poble català decideix'. Al seu darrere, hi haurà representades fins a quinze entitats i partits polítics, que s'han unit per rebutjar la visita dels reis d'Espanya a la ciutat.

Dins la llista s'hi compten, per exemple, l'Ateneu 24 de juny, el casal independentista El Forn, el SEPC, el col·lectiu Endavant o la Xarxa pels Drets Socials. I pel què fa a partits polítics, donen suport a la protesta ERC, la CUP, ICV-EUiA, Reagrupament i Solidaritat.

La manifestació recorrerà el centre de Girona, passant pel carrer Nou i la plaça Marquès de Camps, des d'on enfilarà Santa Eugènia fins acabar a la plaça Miquel de Palol, on es faran els parlaments. Els qui la convoquen asseguren que la protesta s'ha convocat amb un esperit "cívic, festiu i pacífic", i que en cap cas es vol que hi hagi enfrontaments amb la policia.

Això sí, tant les entitats com els partits subratllen que l'objectiu és el de deixar clar que Girona rebutja de ple tant la monarquia com el títol de príncep o princesa de la ciutat. "Davant l'enèsima visita del Borbó, un cop més els gironins faran gala de la seva ànima republicana i plantaran cara a l'operació de l'Estat per legitimar la monarquia a les nostres comarques", subratlla el regidor i portaveu de la CUP a l'Ajuntament, Jordi Navarro.

Tant Navarro com la regidora d'ICV, Núria Terés, asseguren que la protesta és "absolutament coherent" amb la moció que es va aprovar al ple extraordinari de la setmana passada. Un text on es deixava clar que el títol monàrquic "no representa la ciutat" i que, a diferència de l'escenari que es va donar el 1981, ara a l'ajuntament no hi ha "el consens necessari" per demanar que la Casa Reial en faci ús.

Per això, els dos regidors han retret a l'alcalde, Carles Puigdemont, que demà assisteixi al Fòrum Impulsa en representació de l'Ajuntament. "Dir no al títol implica també no participar ni donar difusió als actes que convoca una entitat privada com és la Fundació Príncep de Girona; per tant, entenem que és una llàstima que l'alcalde hi vagi", ha criticat Terés.

Dret a decidir

Els qui convoquen la protesta asseguren que, al costat del "moment històric" que viu la ciutat per rebutjar la monarquia, ara més que mai cal fer bandera del dret a decidir. "El rei Felip VI ve amb intencions de rentar la cara a la institució, i tot plegat forma part d'una estratègia per dir-nos de nou que la unitat d'Espanya és indissoluble; però nosaltres ja hem engegat el nostre itinerari democràtic, que és el dret a decidir, i la via que hem escollit és la consulta del 9N", ha dit Terés.

Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Martí Terés, ha posat de relleu que la protesta de Girona "pren més sentit que qualsevol altra". Precisament, perquè s'ha escollit Girona per "netejar la imatge d'aquesta casta" -en referència a la monarquia- coincidint amb la celebració del fòrum anual que organitza la Fundació Príncep de Girona (FPdGi). "Aquest és el millor moment perquè la ciutat es desvinculi de tot plegat, no només de la monarquia sinó també de la fundació; i més, tenint en compte que parlem d'un projecte impulsat per empreses privades", ha conclòs.