Dotze vols cancel·lats a l'aeroport de Girona per la vaga de controladors francesos

Els passatgers afectats intenten volar des de Barcelona i Reus

La vaga de controladors francesos, que es preveu allargar fins diumenge, continua portant cua a l'aeroport de Girona. Si ahir van ser divuit els vols cancel·lats, avui n'han estat dotze (sis sortides i sis arribades). Tots els vols afectats els opera la companyia de baix cost Ryanair.

En concret, la vaga a França ha obligat a suspendre els enlairaments cap a Londres-Stansted (9:55), East Midlands (11:20), Dublín (14:50), Memmingem (15:45), Wroclaw (19:10) i Pisa (22:05). De retruc, això també ha comportat que es cancel·lessin els vols que l'aerolínia de baix cost opera des d'aquestes ciutats amb destí a l'aeroport de Girona.

Tot i que la vaga la fan només els controladors francesos, i avui no surti cap avió des de Vilobí fins a París-Beauvais, l'aturada ha afectat connexions amb Europa perquè creuen l'espai aeri francès. De retruc, també hi ha altres vols que arrosseguen retards (en alguns casos, de fins a tres hores). A l'aeroport de Girona, en concret, aquest migdia això passava amb els de Bremen, Manchester o Luxemburg.

Avui, els passatgers que s'han vist afectats de ple per les cancel·lacions feien cua als mostradors de Lesma, l'empresa que s'encarrega dels serveis de terra de Ryanair. Hi havia gent que aquest dimecres era la primera vegada que es trobaven amb aquest panorama, però també d'altres que veien com, per segon dia consecutiu, se'ls suspenia el vol.

Això és el que li ha passat a una família de Barcelona, que per Sant Joan havien de volar a Pisa per passar una setmana de vacances a la Toscana. Ahir van canviar el bitllet per avui al vespre, però aquest matí s'han trobat amb què Ryanair també els ha anul·lat el vol.

"Ja hem perdut dos dies de vacances"

Ja han passat aquesta nit en un hotel de Lloret i avui, segurament, hi tornaran. "De moment, ja hem perdut dos dies de vacances, l'apartament que teníem a Pisa i el lloguer del cotxe", diu en Sadrac Souto, un dels seus membres.

Explica que pensen reclamar a la companyia les despeses de l'hotel d'aquí, però que tot allò que tenien lligat a Itàlia ho donen per perdut. "Allò que em fa ràbia és perdre les entrades dels museus que hem comprat per avançat; alguna cosa suposo que recuperaré, però els dos dies de vacances perduts, que costen tant de guanyar, ningú me'ls torna".

A Barcelona i Reus

L'altra cara de la situació la viuen aquells que sí que havien marxat de vacances i que ara, veuen com no poden tornar a casa. Això és el que els ha passat a una parella de Bucarest, en Rotaru Valentin i la Dram Dadiana, a qui ahir Wizzair els va suspendre el vol.

"Vam passar-nos quatre hores fent cua al mostrador, i al final no ens van arreglar gairebé res; per això, avui al matí hem tornat", explica en Rotaru. La solució que els han donat és agafar un vol que surt divendres des de Barcelona. "Però no ens han dit com ho hem de fer per anar-hi i ara ja no tenim diners, perquè ens els vam gastar tots durant les vacances", diu el jove.

Al costat seu, també fent cua, hi ha una dona irlandesa, la Margaret Ryan, que viu a Galway. Ha passat una setmana de vacances a Calella i ahir tornava cap a Dublín. Ha anat a dormir a un hotel i avui, Ryanair li ha ofert un seient lliure en un avió que surt també divendres; però en aquest cas, des de l'aeroport de Reus.

"Esperàvem trobar un avió avui, però també s'ha cancel·lat", ha explicat Ryan. I ha afegit: "Hem decidit agafar l'opció de Reus i anar a buscar un hotel per dormir-hi aquests dies; esperem que divendres puguem tornar a Dublín".