Endesa detecta 50 punts punts febles amb risc d'averia a la xarxa gironina

La companyia planificarà actuacions i paral·lelament mante 450 generadors al territori

  • L'helicòpter està equipat amb una càmera d'infrarojos que pren lectures de la temperatura a la qual es troba la línia © ACN
    L'helicòpter està equipat amb una càmera d'infrarojos que pren lectures de la temperatura a la qual es troba la línia © ACN
  • Endesa està revisant amb un helicòpter els més de 2.500 quilòmetres de xarxa elèctrica gironina © ACN
    Endesa està revisant amb un helicòpter els més de 2.500 quilòmetres de xarxa elèctrica gironina © ACN

Després de reparar la xarxa elèctrica malmesa pel temporal de neu, Endesa ha engegat una intensa revisió de tota l'estesa gironina. Des de fa dues setmanes, un helicòpter equipat amb una càmera d'infrarojos recorre pam a pam totes les línies –tant les que es van renovar com les antigues- amb l'objectiu de detectar punts febles. La revisió de les línies d'alta tensió ja s'ha acabat, i aquests dies la companyia analitza l'estat dels més de 2.500 quilòmetres de mitja tensió que hi ha a les comarques gironines. Aquesta tasca es fa des de l'aire, mitjançant un helicòpter que viatja a una velocitat mitjana d'uns 30 quilòmetres per hora.

Cada vegada que l'helicòpter fa una passada sobre una línia, la càmera d'infrarojos porta a terme el que s'anomenen anàlisis termogràfics: per això, es prenen diferents lectures de temperatura (la d'ambient, la dels cables i la de la resta de components de la xarxa). Si un dels registres detecta que algun punt de la xarxa té una temperatura més elevada del normal, això indica que hi ha risc d'avaria.

'Les lectures permeten discriminar aquells punts de la instal·lació on, a conseqüència d'una elevada escalfor, hi pugui haver una avaria', indica el cap d'explotació d'Endesa a la Catalunya Oriental, Jordi Vinyoli. De moment, arreu de la mitja tensió, Endesa ha detectat una cinquantena de punts febles, amb diferències de temperatura que s'estenen des dels 4ºC fins als 40ºC.

'Aquests punts són totalment aleatoris, i es troben tant a les línies que s'han reconstruït com a tota la xarxa antiga que no va quedar afectada per la neu i el gel', explica el cap d'explotació. A partir d'aquí, l'elèctrica planificarà ara un calendari d'actuacions per corregir les anomalies, en funció de la prioritat que marquen les temperatures registrades a cada punt.

'Hi ha punts febles on podrien passar entre tres o quatre anys abans no es produís una incidència; però gràcies a aquesta revisió, ens podem avançar moltíssim a les avaries i corregir-les a temps', explica Jordi Vinyoli.

A més de prendre lectures termogràfiques, el personal d'Endesa que hi ha a dalt l'helicòpter també filma imatges de la xarxa elèctrica. Després, els tècnics de la companyia analitzen la pel·lícula 'i poden detectar altres anomalies, com ara defectes mecànics a les torres o suports', indica Jordi Vinyoli.

160 línies revisades

La revisió de tota l'estesa de mitja tensió s'acabarà en els propers dies. Per a portar-la a terme, la companyia ha invertit un total de 232.275 euros. Un cop l'helicòpter acabi la feina, s'hauran revisat un total de 160 línies de mitja tensió arreu de les comarques gironines.

D'aquestes, 71 línies es troben al sud de la demarcació (i comprenen 975 quilòmetres de cable); 36 línies més, estan situades a la part nord del territori (i tenen 755 quilòmetres) i, finalment, les 53 restants s'estenen arreu de la Costa Brava (i sumen 715 quilòmetres de cable).

450 generadors i el doble d'operaris

La reconstrucció de tota la xarxa elèctrica gironina va acabar pels volts de Sant Joan, una setmana abans del termini que s'havia fixat Endesa per acabar els treballs. En total, els operaris van substituir unes 1.600 torres i suports elèctrics i es van renovar prop de 200 quilòmetres de cable. Els treballs de reparació, que van arribar a mobilitzar més de 1.660 operaris en els moments de més feina, van costar 60 milions d'euros (MEUR).

De totes maneres, i en previsió de possibles incidències, la companyia elèctrica no ha abaixat la guàrdia durant els mesos d'estiu. Per això, Endesa mantindrà 450 grups electrògens arreu de les comarques gironines, en especial a les zones de la Costa Brava. 'A més, també hem doblat el número d'operaris i efectius a la façana litoral i als punts turístics, per assegurar que qualsevol petit problema es pugui atendre ràpid', conclou Jordi Vinyoli.