La Diputació de Girona aporta 122.400 euros als ADF

Des de les associacions gironines subratllen que manca una bona gestió forestal

La Diputació de Girona ha presentat aquest dissabte a Sant Feliu de Buixalleu (la Selva) el nou dispositiu de vigilància contra incendis dels ADF. En total, l'ens supramunicipal aporta una partida de 122.400 euros que serviran per mobilitzar onze vehicles i unes 40 persones que vigilaran les zones de màxim risc, informaran els ciutadans i participaran o ajudaran en les tasques d'extinció. El coordinador de la Federació ADF Les Gavarres, Gaspar Segués, ha explicat que les previsions per aquest estiu "no són molt favorables".

A més, subratlla que existeix una manca de gestió de l'entorn forestal i que els veïns que viuen prop dels boscos no són prou conscients que habiten en una zona de risc. Més de cinquanta voluntaris i membres de les diferents associacions de defensa forestal d'arreu de les comarques gironines s'han trobat aquest dissabte a Sant Feliu de Buixalleu durant la presentació del dispositiu de vigilància contra incendis que promou la Diputació de Girona. En concret, hi han participat l'Associació d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de l'Alt Empordà, les Federacions d'ADF de la Selva i la Federació d'ADF de les Gavarres-Ardenya i Cadiretes- Montgrí.

Enguany, la Diputació de Girona aporta una partida de 122.400 euros que serviran per finançar i mobilitzar onze vehicles de les ADF i unes 40 persones - entre personal contractat i voluntaris- que ajudaran en les primeres actuacions durant les tasques d'extinció de focs, vigilar els espais que tenen més probabilitats de patir un incendi forestal, detectar conductes de risc o informar i conscienciar la ciutadania sobre la importància de prevenir, crear franges perimetrals en urbanitzacions i tenir cura del bosc.

El dispositiu, que permet millorar la gestió i comunicació entre els diversos cossos d'emergència, posa especial atenció a les zones d'interès natural - com parcs i espais inclosos dins la Xarxa Natura 2000- que majoritàriament es troben a l'Alt Empordà, les Gavarres i el Montseny. Es tracta d'espais inclosos dins dels perímetres de protecció prioritària amb els quals treballen les ADF i els Bombers de la Generalitat.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, ha assenyalat que fa més de 20 anys que l'ens col·labora amb els ADF i que, en termes generals, destina 2,7 MEUR en projectes de prevenció d'incendis com per exemple realitzant franges perimetrals a les urbanitzacions a tocar dels boscos, potenciar la biomassa o creació de tallafocs. "Els ADF són els efectius que estan més sobre el territori, els primers que moltes vegades arriben al lloc i apaguen els petits focs que es produeixen i nosaltres no ho sabem", ha explicat. Segons ha comentat el vicepresident, la ciutadania "desconeix" la gran feina que realitzen les ADF. "La seva figura és clau i hem de tenir en compte que la majoria d'ells són voluntaris", ha assenyalat. Aquesta partida pel dispositiu d'estiu es suma als més de 100.000 euros que la Diputació destina anualment a les ADF.

En concret, la línia econòmica de la Diputació de Girona servirà per crear nous equips de personal que treballaran vigilant les zones boscoses. Des de les diverses federacions d'ADF han comentat que permetran mantenir vigilants i punts de guaita a indrets com el castell d'Hostalric, el castell de Montsoriu o un dispositiu especial a Palamós.

"Pel que fa a la nostra zona, el dispositiu ens permetrà incorporar dos vehicles que recorreran tot l'espai de les Gavarres del Baix Empordà i el Gironès", ha comentat el coordinador de la Federació d'ADF Les Gavarres, Gaspar Segués. Des del col·lectiu assenyalen que les principals problemàtiques que han d'afrontar són la manca de gestió forestal i la poca conscienciació que tenen els ciutadans sobre els perills i les conductes de risc. "La gent que viu a les urbanitzacions a tocar dels boscos no està prou sensibilitzada i no és conscient que viu en un lloc de risc, la gestió forestal comporta molta feina, sabem que és complicat gestionar els recursos però la població també ha de tenir-ho clar", ha explicat.

Actes per commemorar els 20 anys del foc de Sant Feliu de Buixalleu

Segués ha comentat que la previsió per aquest estiu "no és favorable" tot i que les últimes pluges dels darrers dies han ajudat a mantenir els boscos més humits. "Potser començarem la temporada de màxim risc a partir del 15 de juliol, això si no bufa la tramuntana i ens complica la cosa", ha afegit. El coordinador també ha destacat la millora que han registrat amb l'arribada de càmeres de vigilància situades en indrets concrets per controlar els boscos. "Ens ajuden molt, compensa la manca de guaites i podem conèixer la situació a l'instant", ha subratllat.

La presentació del nou dispositiu s'ha realitzat a Sant Feliu de Buixalleu, municipi de la comarca de la selva amb 65 quilòmetres quadrats, amb una gran massa forestal i unes 400 masies dispersades. Des de la Diputació de Girona han escollit aquest indret perquè ara fa 20 anys el municipi va patir un greu incendi forestal que va arrasar el poble. Per commemorar aquest incident, el consistori - a petició popular- ha decidit realitzar tota una sèrie d'activitats que començaran el 10 d'agost ( el dia que el foc va arribar al municipi) i que finalitzaran el 16 de novembre.

"Hem volgut participar en una doble presentació, d'una banda el dispositiu i, de l'altre, els actes de commemoració de l'incendi de 1994 que porten per títol 'Per recordar i aprendre', no ho fem amb sentiment crític", ha comentat el batlle, Josep Roquer. Entre les activitats destaca una xerrada al voltant de la lluita contra els incendis forestals, una fira i exposició de material antiincendis, una taula rodona o un col·loqui.