Els focs de Blanes recuperen la participació de voluntaris com a jurat popular

En la pròxima edició, que serà del 24 al 27 de juliol, competirà per primer cop una pirotècnia d'Eslovènia

Una de les principals novetats de la 44a edició del Concurs Internacional de Focs, que serà del 24 al 27 de juliol, és que es recupera el jurat popular i per tant s'obrirà al públic. El veredicte s'emetrà entre els vuit membres de la Comissió Tècnica i dels 40 membres del Jurat Popular, dels quals dotze s'escolliran entre totes aquelles persones que hagin sol·licitat formar-ne part. El de 3 de juliol acabarà el termini per inscriure's a la iniciativa. El cartell d'enguany inclou per primer cop una pirotècnia d'Eslovènia, que competirà juntament amb una de València i una altra d'Aragó. També hi haurà l'empresa granadina que va guanyar l'edició passada. Enguany s'han rebut 10 peticions per concursar.

Els Focs de Blanes recuperen la tradició que una part del jurat estigui format pel públic en general. D'aquesta manera, el veredicte l'emetrà una votació que provindrà dels 8 membres de la Comissió Tècnica (els seus vots tenen una major preponderància per sobre dels altres a través d'una fórmula matemàtica), i dels 40 membres del Jurat Popular, dels quals 12 s'escolliran entre totes aquelles persones que tinguin ganes de ser-ho per iniciativa pròpia.

Per poder-ne formar part, caldrà que els interessants s'inscriguin a la convocatòria que ha obert a través del web de l'Ajuntament o per inscripció presencial a la seu del Departament de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Blanes. Només s'ha d'omplir el full d'inscripció amb les dades de contacte i l'edat. El termini per inscriure's acabarà el 3 de juliol, i posteriorment es farà un sorteig per escollir les 12 persones que passaran a formar part del Jurat Popular.

Els únics requisits que cal complir per inscriure's és ser major d'edat i el compromís de complir les mateixes condicions que la resta de membres del Jurat Popular, com per exemple que han de presenciar tots quatre espectacles pirotècnics i valorar-los en funció de diversos paràmetres dels quals se'ls informarà.

Reunió informativa prèvia

Per garantir el rigor dels membres del Jurat Popular, uns dies abans del concurs es convocarà als 40 membres que composen el jurat popular perquè participin en una trobada que encapçalen els membres de la Comissió Tècnica. Aquí se'ls informarà i se'ls lliurarà la documentació necessària per emetre el veredicte complint amb uns determinats paràmetres de puntuació sobre aspectes tècnics i artístics. Això es fa en cada edició del certamen ja que, si bé hi ha membres del Jurat Popular que potser repeteixen any rere any, també n'hi ha que ho fan per primera vegada.

Aquest és el tercer cop en la història més recent del concurs en què s'incorporen al veredicte votacions del públic en general. A la dècada dels anys 90 es van efectuar votacions mitjançant paperetes, però aviat es va deixar de fer perquè el què solia passar era que les pirotècnies que participaven les nits de divendres i dissabte -quan el concurs atrau un major nombre de públic- tenien més vots que la resta.

Posteriorment, al 2003 i al 2004, es va provar un altre sistema que consistia en fer votacions a través del telèfon mòbil enviant un missatge a un número assignat. L'any 2005 aquest nou mitjà per incorporar vots del públic també es va descartar, ja que els membres de la Comissió Tècnica van considerar que desvirtuava el veredicte final.

La regidora de Cultura i Festes, Lara Torres, ha valorat positivament la idea d'incorporar membres del públic al Jurat Popular:"Fa tants anys que a Blanes gaudim del concurs, que podem dir que hi ha molta gent experta i entesa en els focs d'artifici i a totes aquestes persones potser els farà gràcia poder ser membres del jurat". Segons els membres de la Comissió Tècnica del Concurs de Focs d'Artifici, les pirotècnies que participen al concurs de Blanes sempre han considerat un valor afegit que el veredicte el decideixin els membres entesos en la matèria i també el públic popular.

Una companyia eslovena per primera vegada

El 44è Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava se celebrarà a Blanes del 24 al 27 de juliol (de dijous a diumenge), coincidint amb la Festa Major de Santa Anna. La novetat més destacada serà que inclourà la participació per primera vegada en la seva història d'una pirotècnia d'Eslovàquia.

Es tracta de Privatex-Pyro, una empresa de la localitat eslovaca Dubnica nad Vahon fundada l'any 1991, i que està considerada com la més prestigiosa del seu país en la fabricació i realització de focs d'artifici. Els seus espectacles s'han pogut veure al Quebec, Itàlia, Croàcia, Alemanya i França, entre d'altres punts, i la seva actuació serà la que tanqui el concurs d'enguany.

La pirotècnia Ma Angustias Pérez, que l'any passat va oferir l'impactant actuació que li va suposar guanyar el Primer Premi, tornarà a participar aquest 2014, després que va acceptar la invitació de tornar a fer-ho, un aspecte que s'inclou a les bases del concurs. L'empresa granadina té la seu a Guadix i actuarà la nit del divendres 25 de juliol. A banda del guardó obtingut a Blanes, també ha aconseguit premis als certàmens de Pamplona, Burgos i Tarragona. La Comissió Tècnica ha designat l'empresa valenciana Tomàs perquè enceti el cicle del concurs la nit del dijous 24 de juliol. Localitzada a Benicarló, va ser fundada l'any 1994 i compta amb l'aval d'haver guanyat el Primer Premi del concurs de Blanes en tres edicions, més concretament els anys 1999, 2001 i 2007.

Potser una de les nits més especials del cicle de la Festa Major de Blanes és la jornada del 26 de juliol, ja que se celebra la seva patrona, Santa Anna. Aquella nit la pirotècnia que oferirà el seu espectacle serà una de les més veteranes que hi ha a l'estat espanyol: la Zaragozana. Fundada l'any 1860, els seus focs s'han pogut veure al certamen blanenc en nombroses ocasions i, malgrat ha obtingut diversos cops la segona i tercera posicions, mai no ha arribat a guanyar el primer premi.

Enguany el concurs de focs ha rebut 10 empreses interessades en participar. Aquest nombre és sensiblement inferior al d'anteriors edicions - l'any passat van ser-ne 23-, una davallada que la Comissió Tècnica considera que es deu a què els controls de marcatge i seguretat de la nova normativa europea són encara relativament recents i a moltes empreses no els ha donat temps d'adaptar-se. A més, la nova normativa no s'aplica encara a tots els països, cosa que dificulta l'entrada de productes pirotècnics a l'estat espanyol.