El sector hoteler gironí preveu una ocupació del 80% a la costa per Sant Joan

La Federació d'Hostaleria preveu una mitjana d'estades de més de dos dies

Bones previsions d'ocupació per al cap de setmana llarg de Sant Joan, que començarà aquest dissabte i finalitzarà dimarts. Des de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona calculen que a l'Alt Empordà serà d'un 75%, a la Costa Brava Centre un 85% i a la Selva Marítima fins a un 90%, mentre que a la ciutat de Girona es preveu que sigui d'un 60% i les zones d'interior de la Selva i la Garrotxa, fins al 50%, la mateixa que es preveu a la Cerdanya i al Ripollès. El sector hoteler calcula una mitjana d'estada superior a dos dies tot i que la despesa per turista continua essent baixa. En el cas de turisme rural, els establiments preveuen ocupacions de fins al 90% a les zones d'interior.

La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona afronta aquest pont de Sant Joan amb optimisme, sobretot en el cas de les zones costaneres. Segons les dades dels seus associats, a l'Alt Empordà s'espera una ocupació del 75%, a la Costa Brava Centre d'un 85% i a la Selva Marítima, un 90% i fins i tot algun cartell de complet.

Per contra, a la ciutat de Girona i rodalies s'espera una ocupació del 60% i a les zones interiors de la Selva i la Garrotxa, de fins al 50%, la mateixa que es preveu per a la Cerdanya i el Ripollès. La mitjana en el seu global se situa en un 70% a nivell de tota la demarcació. El sector hoteler insisteix que, tot i que els preus es mantenen a nivells de l'any passat -entre 60 i 80 euros per persona i nit- la despesa per persona continuarà essent baixa.

Els dies que es preveu una major ocupació seran el dissabte 21 i el dilluns 23 de juny, i la mitjana d'estada se situa en 2,25 dies. Destaca també que un gran nombre de turistes només s'allotjaran un dia, una tendència que en els últims anys es manté a causa de la baixada d'ingressos de les famílies.

Turisme familiar i parelles

El perfil del turista majoritari és el familiar amb nens i parelles de mitjana edat, amb un percentatge del 70%, format per turistes catalans generalment de la província de Barcelona, així com de les altres demarcacios. El 30% restant seran estrangers, majoritàriament francesos, seguit de russos (que sobretot pernoctaran a la zona de la Selva Marítima), italians i alemanys. Pel que fa a les previsions d'ocupació dels mesos de juliol i agost, els hotelers auguren que la temporada serà una mica millor que l'any 2013.

Ocupacions de fins al 90% a les cases rurals de zones d'interior

Pel que fa al turisme rural, els establiments preveuen unes ocupacions del 80 i 90% pel que fa a les comarques d'interior de la demarcació de Girona com el Pla de l'Estany, la Garrotxa o el Gironès. "De moment a la costa tenim unes previsions un xic més baixes tot i que estem segurs que el bon temps acabarà d'emplenar els locals", ha explicat el president de l'Associació de Turisme Rural Girona, Ramon Corominas. Des de l'entitat tenen clar que aquest petit pont és el "preludi" de l'estiu.

"No es pot comparar amb l'any passat, és un pont bonic de quatre dies mentre que l'any passat, Sant Joan va caure en dilluns. Tindrem millors xifres que el 2013", ha augurat el president. No obstant això, a hores d'ara, les reserves per Sant Joan són lleugerament inferiors a les que es van recollir durant l'any passat per aquestes dates. Tot i això, els establiments confien en les reserves que ja anomenen, "d'últissima hora". La majoria dels visitants previstos per aquests dies festius són ciutadans de les comarques barcelonines i Barcelona ciutat. Tot i això, cada cop es detecta major presencia de client estranger - de França, Benelux o Alemanya- que ajuden a omplir la davallada del turisme nacional, afectat per la crisi econòmica.

Pel que fa a la previsió per als mesos de juliol i agost, sobresurten les comarques de l'Alt i Baix Empordà que ja estan al 70 o 80% de la seva capacitat. Les comarques de muntanya es mantenen en uns percentatges de reserves que van del 50 al 70 per cent. Unes xifres un xic inferiors respecte l'any passat.

Els visitants prefereixen estades curtes

D'altra banda, des de l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) de les comarques gironines, el seu president, Marc Piferrer, assenyala que encara no tenen unes xifres de reserves definitives. "Estan entrant reserves d'última hora durant aquest divendres i fins i tot també en rebrem dissabte", ha comentat. No obstant això, des de l'associació subratllen que, de moment, ja han notat que els turistes prefereixen estades curtes, de dos o tres dies i es decanten per destinacions de costa. "Creiem que al final obtindrem unes xifres iguals a les del 2013", ha explicat el president. L'associació gestiona més de 12.000 immobles arreu de la demarcació. "Els nostres percentatges d'ocupació i reserves sempre són una mica inferiors perquè tenim una flota d'immobles i oferta més gran que els hotelers", ha comentat.

Finalment, pel que fa als càmpings de les comarques gironines, les previsions d'ocupació per aquest pont de Sant Joan es situen entre el 80 i el 90% pel que fa als bungalous. El president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, assenyala que es tracta d'un pont "clarament català" i que els visitants es distribueixen de forma equilibrada entre la costa i la muntanya. "A la Costa Brava tenim ocupacions d'entre el 70 i 80% i a l'interior pugen una mica més perquè els establiments també són més petits i és més fàcil d'omplir-los", ha assenyalat.

En aquesta línia, Gotanegra ha reiterat que aquests dies festius no es poden comparar amb el pont de l'any passat. "No tenia aquestes característiques, el temps i els dies juguen al nostre favor. La previsió és millor i si el temps continua així de bé podrem millorar les xifres de l'any passat", ha conclòs.