Més de 80 socorristes de la Creu Roja vigilaran 26 platges de la Costa Brava

L'any passat els vigilants van rescatar 55 persones

La Creu Roja de Girona inicia aquest cap de setmana la seva campanya de vigilància d'estiu a 26 platges de la Costa Brava. Un total de 84 socorristes vetllaran per la seguretat dels banyistes i compten amb set ambulàncies, 33 punts d'observació i set embarcacions. Enguany, com a novetat, s'han incorporat 21 desfibril·ladors externs automàtics, el doble que l'any passat.

A més, l'entitat també ofereix el servei de cadira amfíbia per a les persones amb discapacitats a les platges de Roses, Llançà, l'Escala, Castelló d'Empúries, Begur, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols. L'any passat, els vigilants van realitzar 55 rescats i 8.734 assistències, la majoria d'elles per traumatismes o picades de

Aquest dissabte, la Creu Roja a Girona ha iniciat el seu dispositiu d'estiu a 26 platges - dos menys que l'any passat- situades als municipis de Roses, Llançà, Castelló d'Empúries, L'Escala, Begur, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols. Aquesta temporada participen en aquestes tasques de vigilància sis assemblees de les comarques gironines.

Una de les principals millores és que la Creu Roja, amb la col·laboració de Dipsalut, ha doblat el nombre de desfibril·ladors que es troben a les platges gironines. D'aquesta manera hi haurà 21 platges on Creu Roja té presència i que disposaran d'aquests equips de protecció.


L'assistència dels socorristes es basa en tasques de vigilància, prevenció de riscos, rescat de persones en perill d'ofegar-se o rastreig per localitzar banyistes i menors extraviats. També porten a terme primers auxilis i practiquen evacuacions sempre que sigui necessari. A totes les platges amb cobertura de la Creu Roja disposen d'un lloc de socors al qual els banyistes es poden adreçar si necessiten atenció sociosanitària. A més, els socorristes també ajuden a embarcacions en cas que tinguin algun problema o accident.

Enguany, la Creu Roja a Girona s'ha marcat tres grans objectius. D'una banda, garantir la seguretat en els espais on treballa fent tasques de prevenció i vigilància, coordinar les diferents administracions i dotar els ciutadans de circuits d'informació actualitzats i sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de tenir cura de la seva salut i pell. No obstant això, el dispositiu d'estiu segueix la tònica dels últims anys pel que fa a la reducció del nombre de platges vigilades. L'any passat eren 28 platges de 8 municipis gironins i el 2012 el dispositiu va comptar amb 100 socorristes que vigilaven 33 platges.

L'any passat, la Creu Roja va atendre més de dos mil persones que s'havien fet mal a la platja i 2.019 que havien patit una picada de medusa. També van localitzar 104 menors que s'havien perdut, van realitzar 470 servies amb cadira amfíbia i 253 evacuacions. A banda de les assistències, els socorristes de la Creu Roja també van efectuar un total de 12.635 avisos preventius.

D'altra banda, des de l'Ajuntament de Blanes han donat a conèixer que les platges d'aquest municipi de la Selva són pioneres a Catalunya i arreu de l'estat espayol en convertir-se en les primeres platges que formen part del 'Territori Cadioprotegit'. Això és perquè els esfectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme han assistit a un curs especialitzat adreçat exclusivament al personal d'emergències per poder utilitzar el desfibril·lador extern automàtic, els DEA, que ha facilitat l'organisme autònom de la salut de la Diputació de Girona, el Dipsalut.