Empleats de Comercial Elèctrica reclamen una sortida digna davant el tancament de l'empresa

La companyia que manté que no pot pagar les indemnitzacions

Una trentena dels 80 treballadors de Comercial Elèctrica afectats per l'ERO d'extinció presentat per la companyia a finals del passat mes de maig, s'han manifestat aquest dijous a les portes de la fàbrica de Fornells de la Selva per reclamar "una sortida digna".

Els treballadors, que fa més de dos mesos que no cobren, i conscients que el seu marge de maniobra és molt estret, reclamen a la direcció que si la seva voluntat és tirar endavant l'ERO d'extinció, els faciliti "el més aviat possible" les cartes d'acomiadament per, com a mínim, poder cobrar l'atur, i iniciar els tràmits per rebre del fons de garantia salarial (FOGASA) les indemnitzacions i els mesos impagats.

Raul Cuadrado, representant dels treballadors, ha lamentat que des de la presentació de l'ERO d'extinció a finals del passat mes de maig, la direcció de Comercial Elèctrica "no ha variat el més mínim la seva proposta inicial" que passa per acomiadar els 80 treballadors dels diferents centres de l'empresa sense pagar-los ni la indemnització mínima de 20 dies que determina la llei. La direcció insisteix que no té diners per pagar els acomiadaments i que els treballadors hauran de recórrer al fons de garantia salarial (FOGASA) per cobrar el que se'ls deu.

Tot i que treballadors i direcció s'han reunit aquest divendres coincidint amb el final del període de consultes de l'ERO, Cuadrado ha assegurat que "no esperen res de l'empresa" i que l'única cosa que volen és que si realment la direcció vol tirar endavant l'ERO "faciliti quan més aviat millor" les cartes d'acomiadament als treballadors per cobrar l'atur i iniciar els tràmits legals per poder acollir-se al fons de garantia salarial.

Cuadrado ha afegit que l'actual situació no es pot allargar més temps perquè els treballadors fa més de dos mesos que no cobren. De fet, ha lamentat," hi ha treballadors que encara van cada dia a la feina sabent que no cobraran" assumint, a més, les despeses de transport i menjar que això comporta.

Comercial Elèctrica preveu cessar completament la seva activitat a finals d'aquest mes de juny. A partir de llavors, només un 15% de la plantilla continuarà treballant per encarregar-se de la gestió de la liquidació de la companyia.

300 treballadors i 75 MEUR

La realitat de Comercial Elèctrica és l'exemple d'una empresa que s'ha vist arrossegada per la crisi econòmica. El grup té 85 anys d'història i els seus orígens es remunten al 1929, amb un petit taller d'instal·lacions i reparacions elèctriques a Girona.

A partir de l'any 1958, la firma s'especialitza en la venda de material i és a partir de la dècada dels 80 quan comença a créixer, fins i tot més enllà de les comarques gironines. Abans de l'inici de la crisi, al 2007, Comercial Elèctrica va arribar a tenir més d'una desena de delegacions, donava feina a 300 treballadors i facturava 75 MEUR.

Entre d'altres, dins les comarques gironines, el grup va obrir delegacions a Banyoles, Figueres, Roses, Blanes o Puigcerdà. Però també va arribar a tenir-ne a Osona, el Vallès Oriental, el Barcelonès i Andorra. En els darrers anys, Comercial Elèctrica havia anat tancant centres i, sobretot, s'havia replegat al voltant de la seu de Fornells i de la delegació a Blanes.

L'any 2007, Comercial Elèctrica va viure un revés judicial. Aleshores, l'estat espanyol va prohibir que qualsevol administració pública contractés l'empresa gironina durant un termini de 5 anys. El motiu: veure's immersa en un cas de factures falses que va esquitxar l'Ajuntament de Girona.

Es calcula que l'engany amb les factures, que portaven el segell de Comercial Elèctrica, va situar-se en 300.000 euros. L'Audiència de Girona va condemnar un funcionari municipal i un representant de l'empresa per malversació de fons públics. I arran d'aquesta sentència, el govern espanyol va prohibir contractar Comercial Elèctrica durant cinc anys.