El Trueta tindrà especialistes en cirurgia pediàtrica de guàrdia les 24 hores del dia

L'hospital ha doblat el nombre de cirurgians

L'hospital Trueta de Girona dobla els especialistes en cirurgia pediàtrica. Així, podran cobrir les 24 hores del dia els 365 dies de l'any. Fins ara, hi havia servei de vuit del matí a tres de la tarda i de dilluns a divendres. A més, els cirurgians pediàtrics de Girona treballaran de manera integrada amb la Vall d'Hebron, centre referent a Catalunya en molts processos quirúrgics. Trueta i Vall d'Hebron han signar un conveni per unificar funcionalment els serveis i oferir una assistència integral. Segons informa el Trueta, el reforç del servei passant de dos a quatre especialistes busca impulsar la cirurgia pediàtrica a l'hospital de referència del la regió sanitària de Girona.

Fins ara hi havia adscrits dos adjunts al servei de cirurgia pediàtrica del centre gironí però aviat passaran a ser-ne quatre, ja que la direcció del Trueta està treballant per contractar dos facultatius més per integrar-los a l'equip. Un d'ells, s'incorpora ja dilluns.  

Segons informa el Trueta en un comunicat, aquest increment de professionals permetrà disposar de cirurgià pediàtric les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any, gràcies a que es posarà en marxa una guàrdia localitzada fora de l'horari que es cobria fins ara: de vuit del matí a tres de la tarda de dilluns a divendres.  

L'acord que entre els dos centres van signar fa un mes, estableix que la Vall d'Hebron prestarà "assessorament mèdic i suport a l'organització en els processos relacionats amb l'especialitat mèdica de cirurgia pediàtrica, en relació amb els pacients que siguin atesos a l'hospital universitari Josep Trueta de Girona". Segons la direcció, això permetrà millorar la continuïtat assistencial i la coordinació en pacients que hagin de ser derivats a Barcelona per qüestió de complexitat de la seva patologia.

Amb aquesta reorganització, l'hospital Trueta compartirà protocols i procediments amb l'hospital de la Vall d'Hebron, el cap de servei del qual assumirà jeràrquicament la responsabilitat de liderar l'equip. L'acord signat contempla la possibilitat de la mobilitat dels professionals entre els dos hospitals, així com incentivar-los en la recerca i la formació continuada.  

Els dos centres tenen signat també un acord pel qual s'estableix un "marc de col·laboració amb la finalitat d'aprofitar recursos existents, compartir coneixements i assegurar la coordinació i la continuïtat assistencials dels seus pacients".

La direcció del Trueta argumenta que aquest conveni entre els dos centres és una gran oportunitat tant per a professionals com a per als usuaris de la regió sanitària Girona. D'una banda, permetrà als professionals de Girona treballar en equip amb els especialistes d'un centre que és el referent a Catalunya en el tractament de la major part de problemes quirúrgics en l'edat pediàtrica i també en alguns procediments per a la resta de l'estat espanyol.  

A més, l'objectiu és també incrementar l'activitat de cirurgia pediàtrica i així reduir la llista d'espera.  

Desmantellament

El sindicat Metges de Catalunya no veu el conveni amb bons ulls i denuncia que l'Institut Català de la Salut (ICS) ha iniciat el procés per "desmantellar" la unitat de cirurgia pediàtrica del Trueta, que "passarà a dependre mèdicament i funcional de la Vall d'Hebron". El sindicat acusa l'ICS de voler convertir el Trueta en una "sucursal" de Barcelona, "amputant la cirurgia pediàtrica i obrint la via per transformar el centre en un hospital de mínims". A més, assegura que aquesta reordenació assistencial "comportarà a la pràctica l'amortització de la plaça del cap de secció de cirurgia pediàtrica de l'hospital i, en conseqüència, l'anul·lació organitzativa de l'especialitat".