Els municipis del Ripollès van generar 13.355 quilos de residus el 2013

Des del Consell Comarcal volen millorar l'índex de recollida selectiva

Els dinou municipis de la comarca del Ripollès van generar 13.355 quilos de residus durant el 2013, un 4.63% menys que l'any 2012. Aquesta xifra suposa que cada un dels habitants d'aquesta zona van generar 1,41 quilos de residus cada dia, una mica per sota dels 1,50 quilos que es produïen durant el 2012.

No obstant això, els veïns del Ripollès continuen per sobre de la mitjana catalana que se situa en 1,35 quilos per habitant i dia. Aquest dijous, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el Consell Comarcal del Ripollès ha assegurat que vol millorar l'índex de recollida selectiva i té previst instal·lar nou compactadors més a diversos municipis petits de la comarca. Tot i la lleugera disminució pel que fa als quilos de residus en xifres generals, els índexs de recollida selectiva a la comarca no han variat massa.

L'any passat, aquest índex es va situar en un 35,25% mentre que, actualment, es troba en el 37,35%. Les fraccions de paper, cartró, envasos lleugers, vidres i orgànica són les que més fàcilment es poden classificar a casa i representen el 27,33% dels residus totals recollits. Des del Consell Comarcal del Ripollès s'han marcat com a objectiu millorar l'índex de recollida selectiva, ja sigui a través de programes educatius, sensibilitzant els veïns amb tota mena d'informació o adherint-se a campanyes com la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que es farà del 17 al 30 de novembre.

A més, i com a principal novetat d'aquest 2014, la institució comarcal instal·larà nou compactadors més a municipis petits del Ripollès. Els compactadors són contenidors de grans dimensions que permeten emmagatzemar més residus -tenen una capacitat de 17 metres cúbics- i, així, permeten reduir els costos de transport i les emissions del CO2. Des del Consell Comarcal del Ripollès assenyalen que els compactadors també suposen una millora estètica per als municipis, ja que ajuden a treure gran part dels contenidors petits que es troben disseminats pels pobles.

En principi, l'ens ha decidit augmentar fins a tres el nombre de compactadors que hi ha a Vallfogona de Ripollès. Fins ara, en aquest petit municipi a tocar de Ripoll ja hi havia dos compactadors per envasos lleugers, paper i cartró, però a partir d'ara tindran un tercer per recollir les restes de rebuig. D'altra banda, estan a punt d'entrar en funcionament dos compactadors a Campelles (d'envasos i paper), es col·locaran dos més a Gombrèn i quatre a Molló (envasos, paper i rebuig al poble i un de rebuig al nucli d'Espinavell).

Segons les dades aportades per l'ens i prenent d'exemple els compactadors que ja funcionen a Vallfogona de Ripollès, s'ha passat d'una recollida mensual d'envasos a una de semestral i, a més, d'una recollida quinzenal de paper, ara es recull cada sis mesos. Pel que fa al rebuig, està previst que es passi de recollir un cop per setmana a un cop al mes. També s'han posat en funcionament compostadors en aquest municipi. Uns instruments que permetran reutilitzar els residus orgànics que suposen gairebé el 40% de tots els residus que es generen. Els nous aparells permetran obtenir compost de bona qualitat que es pot utilitzar per als camps, la jardinera, l'obra pública o la restauració d'espais.

Finalment, el Consell Comarcal del Ripollès també ha donat a conèixer que fa 20 anys que la institució va engegar un programa educatiu, dirigit als escolars, que dóna a conèixer la gestió dels residus i el tractament de les aigües residuals que es porta a terme a la comarca. Durant aquest temps la iniciativa ha anat creixent, tant pel que fa al nombre de participants com també en l'àmbit de recursos didàctics i material. Enguany, ja hi han participat 411 nens de les escoles de la comarca, majoritàriament alumnes de cinquè i sisè de primària.