El tripartit de Girona descarta demanar al Govern que pagui tota la rehabilitació de les façanes de l'Onyar

Les obres afecten a 16 façanes i tenen un pressupost de gairebé 500.000 euros

La moció presentada per CiU i PP demanava al ple que es plategés a la Generalitat la revisió del conveni signat amb l'Ajuntament de Girona per tal que augmentés l'aportació econòmica a la rehabilitació i eximir així els propietaris d'aquests pagaments. L'oposició entén que aquestes cases són un atractiu turístic de la ciutat i, per això, també s'hauria d'implicar en el finançament de l'obra el Patronat de Turisme a través de la Diputació. La moció també demanava que s'aturessin els requeriments als veïns que encara no han signat el conveni i que no han pagat la seva part i es deixessin sense efecte els que ja s'havien tancat.

'El plantejament de pagar-ho a mitges fa que el govern municipal no sigui sensible, per carregar sobre les espatlles dels propietaris un cost en un context de crisi econòmica i davallada d'ingressos a comerciants', ha justificat des de CiU el regidor Albert Riera.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Pluma, ha justificat que els propietaris han de ser qui paguin les reformes dels seus edificis, estiguin situats al lloc que estiguin. Del contrari, entén Pluma, es crearia un greuge comparatiu entre ciutadans. Pluma ha indicat que durant el 2009 l'ajuntament va tramitar 225 projectes de reforma o rehabilitació de façanes per un import total de 2 MEUR i que, en tots els casos, el cost el van assumir els propietaris, ja fos per iniciativa pròpia o per requeriment de l'ajuntament. 'En temps de crisi els processos de reforma de façanes es demostra que mantenen el seu to', ha indicat el tinent d'alcalde d'Urbanisme.

'Viure al Barri Vell té avantatges i desavantatges, com ser propietari d'una imatge de la ciutat però també veure comla dinamització comercial del barri és superior a altres zones de Girona', ha justificat Pluma.

Les obres afecten un total de 16 façanes entre el pont d'en Gómez i el Pont de Sant Agustí i es faran en dues fases amb una durada de deu mesos. L'objectiu és tornar a pintar les façanes, arreglar els tancaments deteriorats, ordenar les instal·lacions que hi ha i millorar els tancaments acústics i tèrmics. El pressupost per aquesta fase és de 495.000 euros, dels quals el Govern n'aporta 295.000 euros i 200.000 el veïns. El cost mitjà que ha de pagar cada propietari afectat és de 6.800 euros. El veí que més paga arriba als 45.000 euros i, segons ha dit Pluma, hi ha un veí que té la finca en tan bon estat que no ha de pagar res.