El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva apunta que cada cop s'abandonen menys gossos

Es van recollir 630 animals l'any passat

El Centre d'Acollida d'Animals de la Selva, que l'any 2013 va comptar amb un pressupost d'uns 230.000 euros, va tancar l'exercici amb un total de 630 gossos recollits, una xifra molt similar a la de l'any anterior, que tant el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, com el conseller de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal, Eduard Adrobau, han qualificat de "molt positiva" perquè s'han pogut atendre totes les peticions de recollida de gossos abandonats sol·licitades pels municipis de la comarca i perquè un any més es constata la tendència a la baixa en el nombre d'animals abandonats. Concretament, l'any 2013 es van recollir 434 gossos abandonats, una xifra que contrasta amb els 629 de l'any 2010, gairebé un 40% menys.

Segons Adrobau, la xifra d'abandonaments ha disminuït perquè cada cop són més els gossos que porten xip identificador. L'any 2013, un 30% dels gossos recollits estaven identificats amb xip, metre que l'any anterior la xifra superava de poc el 20%. Tot i que Adrobau ha recordat que aquesta xifra "encara és baixa" sí que ha destacat que l'increment ha permès retornar als seus amos un 31% dels gossos recollits l'any passat.

Sobre els abandonaments de gossos, Adrobau ha afegit que han detectat que és a les urbanitzacions de municipis amb alta estacionalitat on es concentren les xifres més altes per la dificultat de controlar el nombre d'animals que hi ha. Així, Lloret de Mar, amb 104 gossos, Blanes, amb 89, Maçanet de la Selva, amb 66, o Vidreres, amb 59, són els municipis que més recollides van sol·licitar l'any passat.

Si bé el nombre d'abandonaments ha disminuït, també ho ha fet el d'adopcions, que l'any 2013 va ser de 373, 74 menys que un any enrere. Entre les raons d'aquest descens hi ha el fet que el nombre d'adopcions nacionals ha baixat significativament des de l'inici de la crisi econòmica, com també el nombre d'animals transferits a protectores privades de la comarca. Aquest descens ha fet que el centre aculli actualment un total de 174 gossos quan la seva capacitat òptima és de 120 animals.

Una de les "vàlvules d'escapament" per evitar la massificació del centre són les adopcions internacionals, especialment a Alemanya on hi ha molta demanda. Concretament, l'any 2013 es van enviar un total de 86 gossos a protectores d'aquest país, una xifra inferior a les 114 del 2012, però que segons Adrobau permet mantenir a ratlla el nombre d'animals acollits. El problema de les adopcions internacionals, ha explicat Adrobau, és que el cost d'enviar els gossos (uns 380 euros) l'ha d'assumir el propi centre, metre que les adopcions nacionals comporten ingressos per al centre.

Entre els plans de futur, tot i que encara no hi ha una data fixada, hi ha la d'ampliar les instal·lacions del centre per incrementar la capacitat d'acollida i la qualitat de vida dels animals. Sobre aquest darrer aspecte, Adrobau ha destacat que la mortalitat d'animals (33) s'ha reduït un 43% el 2013 respecte l'any anterior.