Incorporen gossos ensinistrats en les teràpies de l'Hospital de Campdevànol

Una quinzena d'usuaris amb diferents malalties, com ara demència, han interactuat amb els animals

La primera planta de l'Hospital de Campdevànol ha tingut aquest dimarts uns convidats especials. Tres gossos ensinistrats que han participat en una sessió de teràpia amb una quinzena de pacients de llarga estada, alguns amb demència.

És el primer cop que es feia en aquest hospital i la sessió s'ha allargat durant unes dues hores. Ara el centre haurà de valorar els resultats assolits i si es pot implantar en un futur ja sigui en grup o en sessions individualitzades.

El personal sanitari, entre els quals hi havia terapeutes i psicòlegs, ja havia treballat amb els pacients i aquest matí s'hi han afegit els animals. Segons explica el responsable de l'escola d'ensinistrament Els tres pins de Balsareny (Bages), Enric Bruc, aquest tipus de teràpia requereix un treball previ durant el qual els professionals es marquen uns objectius com ara millorar l'estat d'ànim, la mobilitat o la relació entre pacients.

"El gos es converteix en una eina més per assolir un objectiu que costa", detalla Bruc, que també és responsable del grup de rescat amb gossos de Creu Roja. Els animals segueixen les ordres dels monitors que, coordinats amb el personal sanitari, els van indicant què fer en funció de cada pacient.

"L'he vist molt contenta"

La gran majoria dels pacients que han participat en la sessió han tingut una resposta molt positiva, especialment aquells que ja havien tingut gossos. "L'he vist molt contenta i carinyosa amb l'animal", explica la Maria Roser Vergés, mare de la Rosario, una àvia de 86 anys que està ingressada a la planta de llarga durada per problemes respiratoris. La Rosario ja havia tingut un gos fa molts anys i avui somreia i no parava de fer petons al gos que tenia a la falda.


Durant el temps que ha durat la sessió, predominaven les cares alegres i un ambient relaxat. I els animals, obedients i plens de paciència, es deixaven fer i anaven seguint les ordres dels monitors. Alguns pacients explicaven anècdotes i recordaven el nom d'algunes de les mascotes que havien tingut fa temps, provocant la sorpresa de les infermeres.

"Creiem que és molt beneficiós per a ells, no només a nivell físic i social sinó també mental", ha assenyalat Marta Coma, infermera de pacients de llarga estada de l'hospital. El centre ha assumit el cost de la sessió i ara s'haurà de valorar si es pot repetir en alguna altra ocasió i en quin format.