Riudellots de la Selva, primer poble català que farà una consulta amb certificats digitals

Els veïns podran votar sobre les obres de reforma del carrer Major

El poble de Riudellots de la Selva, engega avui una consulta popular pionera. Durant sis dies, els veïns d'aquest municipi podran escollir per via electrònica com volen que quedi el carrer Major de la vila. Els ciutadans podran votar quin tipus de paviment els hi agrada més, quina direcció ha de tenir el carrer i com ha de ser el mobiliari urbà. Aquesta és la primera consulta popular que porta a terme l'Ajuntament de Riudellots de la Selva i, al mateix temps, es tracta del primer poble de tot Catalunya que fa una votació popular mitjançant certificats digitals. Des del consistori són optimistes i esperen obtenir "una alta participació".

La idea de realitzar aquesta consulta pionera va néixer l'any passat quan el consistori va començar a treballar en els arranjaments i obres del carrer Major de la vila, uns treballs finançats pel Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i previstos per l'any 2016. Des del primer moment, la consulta s'ha portat a terme de forma participativa, amb el consens de tots els veïns. Han estat els mateixos ciutadans qui han proposat cada una de les opcions existents.

La votació s'estructura en tres parts, tres preguntes diferenciades sobre vialitat,'Quin sentit o sentits creus que ha de tenir el carrer Major, si aquest esdevé d'un únic sentit?', el tipus de paviment que s'ha de col·locar, 'Com t'agradaria que fos l'acabat del paviment de formigó del carrer Major?' i el mobiliari urbà que s'instal·larà, 'Quin tipus de mobiliari urbà t'agradaria que hi hagués al carrer Major?'. Les primeres dues preguntes tenen tres opcions possibles i, pel que fa al mobiliari urbà, hi ha dos possibilitats.

"Es tracta de la primera consulta que fem des de l'ajuntament, vam voler arriscar i vam decidir utilitzar les noves tecnologies per portar les urnes fins a l'interior de les cases dels ciutadans", explica el regidor de Noves Tecnologies del consistori, Lluís Barnés. La votació, que s'allargarà fins el proper 8 de juny, té com objectiu estimular i potenciar l'ús dels certificats digitals i, al mateix temps, involucrar més la ciutadania en les decisions i la política municipal.

Hi podran votar tots els majors de 16 anys i, per fer-ho possible, el consistori ha contractat els serveis de la multinacional catalana Scytl, pionera en processos electorals electrònics als Estats Units. Aquest serà el primer cop que un poble català realitza una iniciativa d'aquestes característiques utilitzant els certificats digitals. En principi, totes les persones que disposen de DNI electrònic o bé IdCat podran realitzar el seu vot per via electrònica en qualsevol moment que ho desitgin.

Aquells veïns que no disposin de cap d'aquests certificats digitals i vulguin votar electrònicament, el consistori els hi facilitarà un sobre amb un número personal associat al seu document d'identitat. Per aquells que estiguin menys familiaritzats amb les noves tecnologies, podran votar presencialment els dies 3,6 i 8 de juny a les urnes ubicades dins de l'ajuntament. A més, per donar a conèixer el procés i estimular la participació dels veïns s'han convocat diverses reunions amb entitats, ciutadans i s'ha habilitat un espai web amb tota mena d'informació sobre la consulta i les reformes del carrer Major.

Paral·lelament, entre tots els participants es sortejaran dos vals de 50 euros per gastar-los a l'Associació de Comerciants del municipi. Els veïns que participin de forma electrònica també podran entrar en un sorteig per aconseguir una 'tablet'. El proper dilluns 9 de juny es donaran a conèixer els resultats de la votació que, tal i com ha avançant el consistori, seran vinculants sigui quina sigui la xifra de participació. Tot i això, Barnés ha assenyalat que són "optimistes" i que esperen que els ciutadans "s'engresquin".

"És una forma fàcil i segura de realitzar aquesta mena d'iniciatives", ha subratllat el regidor. En aquest sentit, des del consistori assenyalen que faran noves consultes o processos similars perquè els ciutadans s'involucrin cada cop més en la presa de decisions del consistori.