Torraspapel proposa recol·locar fins a dues terceres parts de la plantilla

Primera reunió entre direcció i comitè d'empresa al voltant de l'ERO d'extinció que afecta 132 treballadors

La direcció de Torraspapel ha proposat recol·locar fins a dues terceres parts de la plantilla de Sarrià de Ter en altres fàbriques i centres del grup. No només a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol, sinó també a França.

Empresa i comitè s'han reunit per primer cop després que la paperera hagi tirat endavant l'ERO d'extinció per als 132 treballadors de Sarrià, que comportarà el tancament de la històrica factoria.

D'altra banda, l'Ajuntament del municipi ha aprovat per unanimitat una moció on expressa el "rebuig frontal" al tancament i se solidaritza amb la plantilla. La moció insta totes les parts implicades -també la Generalitat- a trobar una sortida per garantir la viabilitat de la fàbrica.

Després de rebutjar el pla de viabilitat presentat pel comitè, Torraspapel ja ha presentat formalment l'ERO que, a la pràctica, suposa el tancament de la històrica paperera. L'expedient d'extinció afecta 132 treballadors -la totalitat de la plantilla- i a partir d'ara, empresa i comitè tenen un termini de 30 dies per intentar arribar a un acord sobre les indemnitzacions que rebran els acomiadats, veure si es proposen prejubilacions i estudiar els plans de recol·locació.

Les dues parts s'han trobat aquest dimecres en la primera de les reunions. Avui, la direcció de Torraspapel els ha lliurat documentació i ha fet una primera proposta. Segons han explicat fonts properes als treballadors, l'empresa està disposada a recol·locar fins a dues terceres parts de la plantilla (és a dir, més de 80 treballadors) en altres plantes i centres del grup.

A Catalunya, la paperera té una altra fàbrica a Sant Joan les Fonts (Garrotxa), on hi treballen 280 persones, i també disposa d'oficines a Barcelona. A la resta de l'Estat, Torraspapel té plantes de producció a Saragossa, Motril (Granada) i Almazán (Sòria). La proposta de recol·locació les inclouria a totes elles i, a més, també comprendria la planta que el grup té al nord de França.

Els representants dels treballadors exposaran demà davant la plantilla tant aquesta proposta com altres detalls de la reunió, que no han transcendit. El comitè ha convocat assemblees entre els diversos torns de treball de la factoria de Sarrià de Ter per explicar-los el contingut de la trobada. La propera reunió entre les parts per continuar debatent l'ERO s'ha fixat per al proper dimarts 3 de juny.

Manifestació i moció

Per mostrar el seu rebuig al tancament de la fàbrica, comitè i Ajuntament de Sarrià de Ter preparen una manifestació. La protesta, convocada per al proper 6 de juny, recorrerà els carrers del municipi.

Precisament, el consistori en ple va aprovar ahir una moció oposant-se a la decisió de Torraspapel. El text, al qual van donar suport tots els grups polítics, se solidaritza amb els treballadors i subratlla que l'Ajuntament no es quedarà de braços plegats veient com la històrica paperera tanca.

"No s'entendria Sarrià de Ter sense la indústria paperera; no s'entendria sense la fàbrica Torras", recull el text. I hi afegeix: "Es tracta, en definitiva, d'una peça clau per a l'economia del nostre poble". El consistori mostra tot el seu "suport i recolzament" a la plantilla i també assegura que, "en el marc de la realitat econòmica i urbanística de Sarrià de Ter aquest possible cessament de l'activitat genera una situació molt complicada".

"Amb tot, doncs, estem parlant d'una notícia que, si es confirma, suposarà un cop molt dur per a l'economia local i regional", subratlla l'escrit, en referència al tancament de la paperera i la pèrdua dels 132 llocs de treball. Per això, el consistori insta "totes les parts implicades" a trobar "un nou pla industrial" que permeti assegurar la viabilitat de la paperera.

La moció també fa referència directa a quin ha de ser ara el paper de la Generalitat. Aquí, el text insta el Departament d'Empresa i Ocupació a emprendre "les accions necessàries per trobar les vies de sostenibilitat del centre industrial".

Torraspapel va anunciar a finals d'abril la intenció de tancar la històrica paperera de Sarrià de Ter, implantada fa més de 70 anys a l'entrada del municipi venint per Girona. El grup paperer justificava el tancament dient que la crisi i la caiguda de demanda els ha suposat pèrdues de 98 milions d'euros (MEUR) i que la reforma energètica impulsada per l'Estat els havia encarit els costos de producció. Torraspapel, que pertany al grup Lecta, té una plantilla de 1.797 treballadors arreu de l'estat espanyol.