Observen un exemplar de foca a Cadaqués

Podria tractar-se del mateix mamífer albirat una setmana abans a la costa de Castelló

Un practicant de pesca submarina a pulmó lliure va observar el passat 17 de maig una foca de la mida d'una persona a 300 metres de la costa a Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), un fet inusual ja que es tracta de l'espècie atlàntica 'Phoca Vitulina', segons el Departament d'Agricultura.

L'albirament es va produir a les vuit del matí, quan el pescador va observar que era una foca de color gris amb taques clares i va contactar amb un altre pescador que hauria vist una altra foca, tot i que es desconeix si és la mateixa, a les illes Messines de Cadaqués l'endemà. Segons el Departament, podria tractar-se del mateix exemplar que es va observar el 10 i 11 de maig a la costa de Castelló.

Les últimes referències d'aquestes espècia a Catalunya es remunten en un exemplar de foca comuna jove que va arribar al Delta de l'Ebre l'any 2000. Les observacions a Sant Andreu de Llavaneres i Cadaqués coincideixen en el temps amb els exemplars albirats entre Bencàssim i Orpesa i a la platja de Torrenostra, a Torreblanca.

Per això, es podria tractar en tots els casos d'un mateix exemplar que ha recorregut la costa de sud a nord procedent de l'Atlàntic. En el supòsit que l'observació de Cadaqués sigui finalment contrastada, la distància mínima amb Sant Andreu de Llavaneres és de 114 quilòmetres i és "perfectament nedable" per al mamífer, capaç de desplaçar-se a 19 quilòmetres per hora en les 28 hores transcorregudes entre els dues cites.