'Quitxalla, ara ja podeu acabar a comissaria o al jutjat de menors'

Prova pilot entre estudiants gironins de 14 anys per conscienciar-los que se'ls pot imputar penalment

A les comarques gironines, fa temps que els Mossos d'Esquadra entren a les aules d'institut. Hi fan tot un ventall de xerrades sobre violència masclista, drogues, Internet segura o l'ús de les xarxes socials. I precisament, totes aquestes són les que ara han fet néixer l'embrió d'una de nova. Aquesta, però, a diferència de les altres, posa l'accent damunt els mateixos alumnes.

"Ens hem adonat que els joves no són conscients que, a partir dels 14 anys, ja se'ls pot imputar penalment", concreta la sotsinspectora Rosa Negre, cap de la unitat regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà. "Molts es creuen que el Codi Penal no se'ls aplicarà fins als 16 o bé els 18 anys", precisa.

Per això, amb l'objectiu de conscienciar els estudiants de l'edat en què es troba aquesta frontera, els Mossos d'Esquadra han engegat aquest curs una prova pilot. Han muntat una nova xerrada, que han batejat amb el títol 'Comença el joc', i l'han portada a les classes de l'IES Montilivi de Girona.

Aquest centre té 1.700 estudiants, dels quals 120 estudien segon d'ESO. És a dir, que aquest any ja han fet o compliran els 14 anys. Des del febrer i fins ara, una patrulla dels mossos ha anat a les quatre aules del curs per provar la nova xerrada.

"Sobretot, d'allò que es tracta és de subratllar la importància de prendre bones decisions; la idea és que aquests joves entenguin que ara ja són responsables dels seus actes, i que aquests poden tenir conseqüències", concreta la sotsinspectora. I hi afegeix: "Allò que abans es veia com una trapelleria o una bretolada, i que podia acabar en un càstig per part dels pares o una visita al despatx del director, ara els pot dur a comissaria o davant del jutjat de menors".

Durant la xerrada, es fa incís en aquell tipus de conductes que poden constituir falta o delicte. I és aquí quan a molts joves els cau la bena dels ulls. "Per exemple, alguns creuen que poden difondre imatges vexatives a través del Whatsapp o el Facebook, i es pensen que la llei només perseguirà aquell qui les ha captades", explica Rosa Negre. "O d'altres diuen que no passa res per tocar el cul a una noia, sense tenir en compte que això es pot tipificar com a abús", indica la cap de la unitat dels Mossos d'Esquadra.

"M'ha sorprès molt"

Després de la xerrada, les opinions entre els alumnes demostren que la idea ha calat. "He après a partir de quina edat he de respondre dels meus actes", explica en Pere Alonso, un dels estudiants d'aquest 2n d'ESO. "M'ha servit per assumir responsabilitats i saber quines conductes estan penades i quines no", concreta l'Emma Vaquero, una altra de les alumnes del curs.

De tots els delictes que es tracten, aquells que sorprenen més als joves són els que estan relacionats amb les llibertats sexuals. Sobretot, perquè ara veuen allà on es pot creuar la línia vermella. "No sabia que tocar el cul a algú estigués penat", diu en Pere Alonso. "M'han sorprès molt les conseqüències que pot tenir tocar parts íntimes; no en tenia ni idea", hi afegeix una altra adolescent, la Joana Martí.

"Ja no es pot amagar el cap"

El director de l'IES Montilivi, Pere Albertí, explica que xerrades com aquesta contribueixen a formar els joves. "Apart dels continguts curriculars com ara el català o les matemàtiques, també els hi hem de donar eines per prevenir aquelles problemàtiques que es puguin trobar en el dia a dia", explica Albertí.

"Evidentment, a partir dels 14 anys no es pot fer com un estruç i amagar el cap; s'ha de ser coneixedor de qualsevol acció que pugui ser problemàtica i saber les conseqüències que comporta", indica el director. Albertí també precisa que, mitjançant la xerrada, es trenquen tòpics al voltant dels Mossos d'Esquadra.

"Amb les xerrades, els adolescents no només veuen el cos policial com un agent sancionador, sinó també com algú que els pot donar un cop de mà", concreta. I precisament, durant una part de la xerrada, la patrulla que parla amb els estudiants també fomenta aquesta col·laboració. "Molts d'aquests joves circulen amb mòbil pel carrer; per això, els demanem que siguin conscients que ells també poden contribuir amb la seguretat, i que si observen algun delicte o veuen res sospitós, poden trucar al 112 per alertar-nos", precisa la sotsinspectora Rosa Negre.

La nova xerrada per conscienciar els joves de 14 anys sobre les responsabilitats penals està a punt d'acabar la fase de proves. La intenció és que, a partir del curs vinent, ja no sigui una prova pilot, sinó que s'estengui a altres cursos de 2n d'ESO. No només de comarques gironines, sinó també d'arreu de Catalunya.

Aleshores, formarà part de tot el ventall de xerrades que els Mossos d'Esquadra fan a escoles i instituts de la demarcació. Només aquest any, entre unes i altres, els agents n'han fet 983, que han arribat a 25.217 alumnes de tots els cursos.