La UdG oferirà dos nous graus en Arts Escèniques i Innovació i Seguretat Alimentària

Els estudiants podran pagar la matrícula en tants terminis com necessitin

La Universitat de Girona ha presentat aquest dimarts l'oferta acadèmica per al curs 2014-2015. En l'apartat de graus, en total la UdG n'oferirà 53, amb 3.580 places a primer curs. Com a novetat, s'han creat dos nous estudis en Arts Escèniques (s'impartiran al centre adscrit ERAM) i en Innovació i Seguretat Alimentària, ambdós amb 40 places inicials. El rector, Sergi Bonet, ha explicat que han planificat els nous graus sempre tenint com a premissa la demanda social que existeix al territori i les possibilitats que els graduats trobin feina en aquests àmbits. 

El rector ha recordat que una de les principals novetats del curs vinent serà que cap grups excedirà a primer curs els 60 alumnes per classe (en grups de laboratori el límit serà de 16 estudiants) per tal de garantir una millor qualitat docent. Per a aconseguir-ho, la UdG destinarà 400.000 euros per doblar cursos i contractar professors o ampliar la jornada dels actuals. 

Seguint l'aposta iniciada aquest curs, la UdG torna a ampliar l'oferta de dobles titulacions. Enguany, les quatre que s'oferiran combinen el grau de Dret amb d'altres estudis com Criminologia, Ciències Polítiques, Administració i Direcció d'Empreses i Comptabilitat i Finances. En total, ja són deu les opcions de tenir dues carreres en només cinc anys o cinc anys i mig. 

El vicerector de política acadèmica, Francesc Roca, ha destacat que l'oferta de graus és "completa, plural, transversal i integradora". A més, també ha remarcat que recull les necessitats del territori amb la introducció dels dos nous estudis en Arts Escèniques (ho ha vinculat al potencial del Temporada Alta o el Canal) i a Innovació i Seguretat Alimentària, ja que a la demarcació hi ha empreses d'aquest sector agroalimentari. 

Per al curs vinent, el rector ha avançat que treballen en un projecte que es dirà 'Open UdG' que oferirà la possibilitat de fer estudis presencials i semipresencials a universitat llatinoamericanes o de l'arc Mediterrani per tal de potenciar la mobilitat dels estudiants. Els primers contactes podrien començar per Mèxic però Bonet ha assenyalat que és un projecte que encara està en "fase d'elaboració". 

Més oferta de màsters i més internacionals

Un dels eixos principals del programa de govern del nou rector és potenciar els estudis de màster i que cada cop siguin més internacionals. "No s'han de veure com una cosa voluntària, caldria que els governs els consideressin una segona etapa universitària perquè professionalitzen els estudiants", ha destacat. 

Bonet ha lamentat que ni l'Estat ni la Generalitat ofereixen recursos per becar estudiants de màster i ha destacat que han obtingut 300.000 euros del Banc Santander i 50.000 euros que aporta el Consell Social de la UdG per poder becar 150 estudiants amb bon expedient que no tenen recursos per pagar-se un màster. 
En total, el curs vinent s'oferiran 42 màsters, set dels quals són nous. Això fa créixer substancialment les places que s'ofereixen i que, en només un curs, passaran de 629 a pràcticament un miler. Del total d'estudiants de màster, un 20% són estrangers. 

El rector ha destacat que l'any vinent inicien una nova estratègia per potenciar la internacionalització dels màsters. L'equip del rectorat ha decidit invertir 40.000 euros per portar professors estrangers "de reconegut prestigi" a fer classes als diferents màsters de la UdG. "Això no només millora la docència sinó que fomenta l'aprenentatge de llengües estrangeres i permet generar relacions entres els equips de recerca i les universitats estrangeres", ha destacat Sergi Bonet. 

En la línia de facilitar l'accés dels estudiants a graus i màsters, la UdG ha decidit flexibilitzar el pagament de les matrícules. Fins ara, només es permetia com a molt pagar-la en tres terminis però, a partir del curs vinent i per a estudiants que acreditin dificultats econòmiques, es permetrà fraccionar el pagament fins en nou quotes. 

Tres nous programes de doctorat en marxa

Pel que fa als programes de doctorat, actualment la UdG n'ofereix deu i està pendent d'obtenir el vistiplau per posar-ne en marxa tres més -coordinats per la Universitat de Barcelona- en Psicologia de l'Educació, Arts i Educació i Estudis de Gènere, Societat, Cultura i Polítiques. 

La UdG té actualment 789 estudiants de doctorat, un 72% més que fa sis anys. D'aquests, un 189 són estrangers (un 24%) i procedeixen de 46 països, sobretot de Colòmbia, Xile, Mèxic, França i Itàlia. 

El curs passat es van llegir un total de 66 tesis i enguany es calcula que s'arribaran a les 90. Després de la Universitat Pompeu Fabra, la UdG és la universitat catalana on més tesis es llegeixen en anglès, un 30%. El director de l'Escola de Doctorat, Miquel Solà, ha destacat que una enquesta de la Generalitat amb dades actuals determina que només un 4% dels doctors de Catalunya estan a l'atur. 

L'oferta acadèmica de la UdG es completa amb els cursos, postgraus i màsters formatius que ofereix la Fundació Universitat de Girona, que compta amb uns 3.500 alumnes i ofereix 208 programes, la majoria per a persones d'entre 29 i 40 anys que combinen formació amb feina.