Denuncien una trentena de delictes mediambientals a través de Whatsapp

Gran part d'elles són casos d'abocaments incontrolats però també s'han localitzat tales il·legals

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha rebut una trentena de denúncies per delictes mediambientals mitjançant el 'WhatsNat', el nou servei ciutadà de vigilància ambiental, que utilitza la xarxa social 'WhatsApp'. La gran majoria d'elles són per abocaments incontrolats de runa o plàstics tot i que també s'han detectat tales il·legals, espais on s'han realitzat canvis d'usos sospitosos o infraestructures que afecten el medi ambient. Des d'aquest mes de maig, els ciutadans també poden utilitzar aquest canal per denunciar si localitzen camins públics que han estat tancats il·legalment. De moment ja s'han rebut dos casos i dos persones s'han ofert a treballar-hi de forma voluntària. El passat 5 de novembre, l'ANG va engegar la campanya 'WhatsNat' mitjançant la qual els ciutadans poden enviar les seves denúncies per delictes mediambientals. El projecte aprofita l'aplicació de missatgeria instantània, WhatsApp, que permet enviar tota mena de missatges de text, imatges, vídeos o àudios.

El portaveu de l'entitat, Enric Cortiñas, ha explicat que des de l'inici de la iniciativa cada setmana han anat rebent denúncies. La gran majoria dels avisos són per abocaments incontrolats de runa, plàstics i altres objectes tot i que també s'han detectat delictes ambientals més greus com tales il·legals. "Hem rebut alguns avisos relacionats amb canvis d'usos forestals en espais determinats, activitats que es porten a terme en zones que són protegides o construccions que no s'estan portant a terme de la forma prevista i afecten el medi ambient", ha detallat el portaveu.

Malgrat això, des de l'entitat no han volgut concretar les localitzacions o els detalls de les denúncies perquè ho estan estudiant i investigant. "Ens cal comprovar, analitzar i veure de què es tracta i posteriorment avisarem a les institucions o administracions pertinents", ha comentat Cortiñas. El sistema que utilitza l'entitat és sempre el mateix, analitzen les denúncies i en primer lloc avisen el consistori. Posteriorment, si la situació no canvia i el delicte és més greu, l'entitat ho fa saber a d'altres institucions com els Agents Rurals o la Fiscalia.

"Aquest servei ens ajuda a tenir una comunicació bidireccional i també com a altaveu per donar a conèixer les activitats que fem", ha explicat el portaveu. Des d'aquest 21 de maig, el 'WhatsNat' també servirà per poder recollir tots els avisos dels ciutadans sobre el tancament il·legal de camins públics a les comarques gironines. Amb només cinc dies, l'associació en defensa del medi ambient ja ha rebut dues denúncies -a l'Alt i el Baix Empordà- i dues persones relacionades amb aquest camp s'han ofert a treballar i donar un cop de mà per localitzar més casos.

"Ara el que farem són actuacions de caràcter informatiu, recordarem als propietaris que si tenen un camí que passa per una finca privada no vol dir que aquella via sigui també d'ús privat", diu el portaveu de l'associació animalista. "També avisarem als ajuntaments sobre aquestes males pràctiques i posarem cartells en els llocs problemàtics perquè la gent sàpiga que pot passar perfectament", ha conclòs Cortiñas.