Ingressa a la presó de Figueres l'empresari Fidel Pallerols pel desviament de fons europeus a UDC

L'Audiència de Barcelona havia rebutjat substituir la pena de set mesos de presó per treballs comunitaris

L'empresari andorrà Fidel Pallerols ha ingressat aquest divendres a la presó de Figueres per complir la pena de set mesos de presó que li va imposar l'Audiència de Barcelona per desviar fons públics europeus cap a UDC. Pallerols va ser condemnat amb Vicenç Gavaldà, exsecretari d'Organització d'UDC, després d'arribar a un pacte amb la fiscalia just a l'inici del judici. La pena inferior a dos anys feia pressuposar que no ingressarien a presó, però el tribunal va ordenar l'empresonament. Després que el govern espanyol els denegués l'indult, van demanar substituir la presó per treballs comunitaris, però l'Audiència també va rebutjar aquesta possibilitat. Ara tots dos ja estan complint la seva condemna.

La trama de l'anomenat 'cas Pallerols' va tenir lloc entre 1994 i 1999, quan es van desviar almenys 385.000 euros de subvencions per a cursos de formació ocupacionals des de les empreses de Pallerols cap a les arques d'Unió, que va ser condemnada com a responsable civil subsidiària. El cas va esclatar l'any 2000 però no va arribar a judici fins el gener del 2013, quan les parts van arribar a un pacte de reconeixement del delicte a canvi de penes lleus, multes menors i alguna absolució, en comptes dels cinc anys de presó que demanava la fiscalia.

Els set mesos de presó per a Gavaldà i Pallerols feien presagiar que no entrarien a presó, perquè era una pena inferior als dos anys i no tenien antecedents penals. Tot i que la fiscalia ho va demanar, l'Audiència va considerar que eren conductes poc ètiques i que calia donar exemple, sobretot en època de crisi. Per això, els condemnats van demanar l'indult, que els va ser denegat, i com a últim intent van sol·licitar substituir la presó per treballs en benefici de la comunitat, també amb el suport de la fiscalia. Però cap dels arguments va ser acceptat per l'Audiència, malgrat un vot particular. Gavaldà ja va ingressar a presó fa unes setmanes i aquest divendres ho ha fet Pallerols, segons ha avançat 'El Periódico' i han confirmat a l'ACN fonts penitenciàries.