Operatiu policial a Blanes contra l'augment de robatoris violents a establiments

La Policia Local i els Mossos d'Esquadra han enxampat vàries persones implicades en aquest tipus de delictes gràcies a l'augment de la vigilància

La Policia Local i els Mossos d'Esquadra han incrementat el patrullatge a peu i amb vehicles a Blanes (Selva) amb la intenció de frenar el repunt de robatoris amb força a establiments que s'han registrat el centre en les últimes setmanes. Aquesta és una de les mesures acordades per la Mesa Operativa de Seguretat. Des de l'Ajuntament es fa una valoració positiva ja que l'operatiu està començant a donar els seus fruits. En els últimes dies s'han pogut fer vàries detencions a persones implicades en aquests delictes, entre elles, un lladre multireincident a qui se li imputen vuit robatoris amb força.

En el darrer mes i mig, Blanes (Selva) ha viscut un repunt de robatoris amb força a establiments del centre. Les forces de seguretat ho atribueixen com a un fet puntual però es va decidir posar en marxa un seguit de mesures per frenar aquest augment.

Des de la Mesa Operativa de Seguretat, l'òrgan de coordinació policial, es van acordar un seguit de mesures, com ara incrementar el patrullatge de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra a peu i en vehicle per controlar i identificar persones sospitoses amb un clar caràcter preventiu i dussassori. Els mossos també s'han encarregat de fer inspeccions oculars en tots aquells establiments que havien denunciat haver patit robatoris amb l'objectiu de reunir els indicis i les proves durant la investigació dels fets per enxampar els autors.

La trobada més recent de la Mesa Operativa de Seguretat es va fer el passat 21 de maig per fer el balanç de les mesures aplicades, així com per informar sobre els resultats obtinguts fins ara. Aquest cop, amb caràcter excepcional, la reunió la van presidir l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de la regidora de la Policia Local, Sol Zamora.

La mesa està formada per l'inspector en cap de la Policia Local, Joan Garcia; i l'inspector en cap de l'ABP dels Mossos d'Esquadra a la Selva Litoral, Francesc Cardús. També hi participen en representació de la Policia Local de Blanes el sotsinspector Manel Martínez i el sergent de Seguretat Ciutadana Rafael Ruiz; mentre que en representació dels Mossos d'Esquadra hi són el sotsinspector Josep Marco i el sergent de Seguretat Ciutadana Santi Serra.

L'alcalde té previst convocar una reunió de la Junta de Portaveus, on hi participen els representants de totes les forces polítiques municipals, així com la regidora no adscrita, per donar-los a conèixer aquesta informació. Probablement serà el pròxim 29 de maig.

Paral·lelament, també es farà una reunió amb els representants de les diferents entitats de comerciants, restauració i sectors econòmics de la vila. En aquesta trobada, que comptarà amb la participació dels cossos policials, s'informarà i es donaran consells per incrementar la seguretat preventiva als establiments.

Un 48% de les detencions corresponen a reincidents

El treball conjunt i coordinat entre la Policia Local i els Mossos d'Esquadra ja ha començat a donar els primers resultats, amb la detenció de diverses persones durant els darrers dies. Entre aquestes detencions, destaca la de J.J.G.M., al qual se li imputen vuit robatoris amb força.

El 48% dels detinguts que es fan al municipi de Blanes són delinqüents dels anomenats multi reincidents. Es tracta de persones que compten amb nombrosos antecedents per delictes contra el patrimoni, robatori amb força a l'interior d'establiments, a domicilis (primeres i segones residències) i trasters (dels quals sostreuen bicicletes principalment).

Si bé la valoració que fan d'aquestes actuacions els comandaments dels cossos policials és molt satisfactòria pels resultats aconseguits, tots dos inspectors en cap també coincideixen en explicar que ara no val a baixar la guàrdia. Per aquest motiu, està previst que l'increment de mesures esmerçades continuï durant aquests propers dies amb l'objectiu d'eradicar i aturar preventivament els robatoris amb força.

Un 4% menys de delictes respecte el 2013

Segons les dades presentades pels comandaments policials, durant aquests tres darrers anys les forces de seguretat han anat detectant un descens progressiu del nombre de fets delictius denunciats. Així, segons la comparativa del nombre total de delictes i faltes coneguts entre el 30 d'abril del 2013 i el 30 d'abril d'aquest any, s'ha registrat un descens d'un 4,3%. L'any passat hi van haver 3.253 fets delictius denunciats, mentre que un any més tard la xifra ha baixat fins als 3.113 delictes i faltes. És per això que els cossos policials consideren que aquest increment de robatoris a establiments en l'últim mes i mig és un fet puntual.