Comercial Elèctrica tanca i deixa 80 treballadors al carrer

El fabricant i majorista, amb 85 anys d'història, va arribar a tenir 300 treballadors i facturar 75 MEUR abans de la crisi

L'empresa gironina Comercial Elèctrica tanca i deixa uns 80 treballadors al carrer. La direcció ja ha presentat un ERO d'extinció per a tota la plantilla i ara les parts negocien.

Arribar a un acord però no serà fàcil, perquè l'empresa sosté que no té diners per pagar les indemnitzacions i això suposarà enviar els treballadors al fons de garantia salarial (Fogasa). Comercial Elèctrica, amb seu central al polígon de Fornells de la Selva, té 85 anys d'història. És majorista al sector, on fabrica i comercialitza material elèctric i de climatització. La crisi econòmica ha passat factura al grup, que havia arribat a tenir més de deu delegacions, 300 empleats i facturar 75 MEUR.

L'empresa justifica el tancament per la delicada situació econòmica a què l'ha abocada la caiguda de demanda -i de vendes- al sector. Això s'ha traduït en què, durant els darrers anys, Comercial Elèctrica ha anat arrossegant pèrdues i deutes. Tot i que la direcció ha intentat negociar amb els creditors i els bancs per refinançar-se, no ha aconseguit líquid per continuar l'activitat.


El tancament afecta una vuitantena de persones, repartides en diversos centres de treball. Segons han explicat a l'ACN fonts properes a la plantilla, la intenció de la direcció és cessar l'activitat a finals del mes de juny. Aleshores, la gran majoria de la plantilla anirà al carrer. Només es quedaran un 15% dels treballadors, que s'encarregaran de gestionar la liquidació, i que aniran al carrer poc després, quan tot el procés acabi.

De moment, però, les negociacions per establir indemnitzacions per a la plantilla es troben encallades. El motiu és que l'empresa sosté que no té diners i vol enviar els treballadors a cobrar del Fogasa, cosa que suposaria rebre compensacions de 20 dies per any treballat (el mínim que fixa la llei).

La intenció de la direcció és cessar l'activitat a finals del mes de juny Durant els darrers anys, Comercial Elèctrica ha anat arrossegant pèrdues i deutes. I tot i que ha intentat negociar amb els creditors i els bancs per refinançar-se, no ha aconseguit líquid per poder continuar l'activitat.

300 treballadors i 75 MEUR

La realitat de Comercial Elèctrica és l'exemple d'una empresa que s'ha vist arrossegada per la crisi econòmica. El grup té 85 anys d'història i els seus orígens es remunten al 1929, amb un petit taller d'instal·lacions i reparacions elèctriques a Girona.

A partir de l'any 1958, la firma s'especialitza en la venda de material i és a partir de la dècada dels 80 quan comença a créixer, fins i tot més enllà de les comarques gironines. Abans de l'inici de la crisi, al 2007, Comercial Elèctrica va arribar a tenir més d'una desena de delegacions, donava feina a 300 treballadors i facturava 75 MEUR.

Entre d'altres, dins les comarques gironines, el grup va obrir delegacions a Banyoles, Figueres, Roses, Blanes o Puigcerdà. Però també va arribar a tenir-ne a Osona, el Vallès Oriental, el Barcelonès i Andorra. En els darrers anys, Comercial Elèctrica havia anat tancant centres i, sobretot, s'havia replegat al voltant de la seu de Fornells i de la delegació a Blanes.

L'any 2007, Comercial Elèctrica va viure un revés judicial. Aleshores, l'estat espanyol va prohibir que qualsevol administració pública contractés l'empresa gironina durant un termini de 5 anys. El motiu: veure's immersa en un cas de factures falses que va esquitxar l'Ajuntament de Girona.

Es calcula que l'engany amb les factures, que portaven el segell de Comercial Elèctrica, va situar-se en 300.000 euros. L'Audiència de Girona va condemnar un funcionari municipal i un representant de l'empresa per malversació de fons públics. I arran d'aquesta sentència, el govern espanyol va prohibir contractar Comercial Elèctrica durant cinc anys.