ESPA 2025 de Banyoles presenta un ERO temporal que afecta el 65% de la plantilla

L'expedient se suma a una rebaixa salarial d'entre un 9,5% i el 24% per dos anys

ESPA 2025 de Banyoles -dedicada a la fabricació de bombes elèctriques- ha presentat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) temporal que afecta 173 dels 269 treballadors, un 65% de la plantilla. La proposta de l'empresa és enviar a l'atur personal de la línia de producció durant un màxim de 93 dies laborables fins el 31 de desembre de 2016. CCOO s'ha oposat a un ERO que considera "preventiu" perquè creu que l'empresa no pot saber quines necessitats de producció tindrà a dos anys i mig vista. Des del passat mes d'abril, ESPA 2025 aplica una rebaixa salarial d'entre un 9,5% i un 24% durant dos anys. El 2011 l'empresa va acomiadar 60 treballadors i aquest és el tercer ERO temporal que presenta.

La direcció d'ESPA 2025 ha presentat ja davant del Departament d'Empresa i Ocupació un ERO de suspensió de contractes que afecta 173 dels 269 treballadors dels quatre centres de treball que l'empresa té al Pla de l'Estany. Concretament, afectaria personal de la línia de producció, que anirien a l'atur un màxim de 93 dies fins a finals del 2016. En una primera proposta que ha fet arribar al comitè, la direcció proposa que, com a màxim, cada treballador estigui tres dies al mes a l'atur.

El sindicat CCOO creu que les causes econòmiques i de producció que addueix ESPA 2025 per presentar l'ERO "no estan justificades" i considera que és un expedient "preventiu". "No té sentit parlar de causes de producció perquè si no saben què produiran el mes que ve menys encara poden conèixer les necessitats que tindran a dos anys i mig vista", ha criticat el secretari general de CCOO d'Indústria de Girona, Josep Serra, que afegeix que estan en plena negociació amb l'empresa i que aspiren a què retiri l'ERO.

Segons Serra, l'empresa hauria d'apostar per flexibilitzar la distribució de la jornada, ja que hi ha molts treballadors que han fet més hores i que podrien compensar-les amb descans. Això permetria, segons el sindicat, no haver d'enviar ningú a l'atur.


Un nou ERO que se suma a la rebaixa salarial

Serra ha recordat que l'empresa aplica des de l'abril una rebaixa salarial que, segons els trams de sou de cada treballador, oscil·la entre el 9,5% i el 24%. Una mesura que la direcció aplicarà durant dos anys i a la qual el sindicat ja s'hi va oposar.

ESPA 2025 va acomiadar 60 treballadors el 2011 i aquest és el tercer ERO de suspensió de contractes que presenta.