Tossa pagarà més de 100.000 € al contractista de la piscina per interessos de demora

Un jutge dóna la raó a l'empresa

El Jutjat Contenciós Administratiu núm.3 de Girona ha condemnat l'Ajuntament de Tossa a pagar 106.563,76 euros en concepte d'interessos de demora al contractista que va fer la piscina coberta. La sentència, que és ferma, recull que el consistori no va pagar les certificacions en temps i forma. Els fets es remunten al 2000, quan l'empresa Construcciones Rafael Luque SL va executar tant les obres de la piscina com la pavimentació i serveis del sector KM1 de la carretera a Llagostera.

Les obres van patir desviacions de pressupost que l'ajuntament no va abonar i l'empresa va denunciar-ho. La justícia no va admetre el contenciós de les obres del KM1 però sí dóna la raó a l'empresa pel tema de la piscina.

L'Ajuntament de Tossa de Mar (Selva) haurà d'abonar més de 100.000 euros a l'empresa que va fer les obres de la piscina municipal coberta. Els fets es remunten a l'any 2000, quan l'empresa Construcciones Rafael Luque SL va executar diferents obres al municipi. Concretament, la pavimentació i serveis al sector KM1 de la carretera a Llagostera i la construcció de la piscina municipal coberta. Ambdues obres van tenir desviacions de pressupost i l'ajuntament va dir a l'empresa que pagaria l'encariment incloent diferents partides en els successius pressupostos municipals fins a la liquidació.

El contractista va fer les obres i, inicialment, no va plantejar cap reclamació però l'any 2007 Construcciones Rafael Luque SL va començar a reclamar a l'ajuntament els interessos de demora per diverses certificacions de les dues obres.

L'empresa recorre a la justícia el 2010

Com que no hi va haver cap acord amb el consistori (llavors governat per CiU), l'empresa va recórrer als jutjats i va presentar dos contenciosos administratius l'any 2010 per reclamar el pagament dels interessos de demora perquè encara no se li havia pagat tot el que se li devia. 

El primer contenciós feia referència a les certificacions derivades de les obres de pavimentació i serveis al sector KM1 de la carretera a Llagostera i es va resoldre el setembre de 2012. Llavors, el Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 de Girona va emetre una sentència favorable a l'ajuntament i, per tant, desestimava la reclamació de l'empresa, que demanava 13.834 euros al consistori. 

El segon contenciós es va interposar reclamant interessos de demora en el pagament de les certificacions de les obres de construcció de la piscina coberta municipal i un altre jutjat va dictar sentència l'octubre de 2012. La sentència, del Jutjat Contenciós Administratiu núm 2 de Girona, estimava en part el recurs presentat pel constructor i condemnava l'ajuntament a pagar 12.014,57 euros, tot i que Construcciones Rafael Luque SL en reclamava 118.225,10.

No obstant això, l'empresa va presentar un nou recurs el gener del 2013 per reclamar novament que se li paguessin tots els interessos de demora. Finalment, aquest passat mes de març, el Jutjat Contenciós Administratiu núm. 3 de Girona ha donat la raó a l'empresa Luque Estructuras SL i ha condemnat l'Ajuntament de Tossa a pagar 106.563,76 euros. La sentència és ferma i, per tant, no es pot recórrer. L'ajuntament ha rebut la notificació aquesta setmana.

Crítiques a la gestió del govern de CiU

L'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, ha mostrat la seva sorpresa per la resolució judicial i ha lamentat que és una qüestió que "deriva de fer malament les coses" durant el mandat d'Imma Colom (CiU). "Es contracten obres per un import, es gasta el doble, i no es preveu com pagar les despeses en temps i forma, i ara en patim les conseqüències", ha denunciat.