Pimec ajudarà aquells qui han tancat el negoci a reinventar-se

Neix a la demarcació la xarxa 'emppersona'

Els empresaris gironins han fet pinya per ajudar aquells qui s'han vist obligats a tancar el negoci a reinventar-se o bé trobar una nova feina. La idea és crear una mena d'ONG per al sector que, des de dins mateix, doni suport als autònoms i empresaris que s'han vist arrossegats per la crisi.

Se'ls assessorarà, se'ls donarà recolzament -si cal, psicològic- i se'ls guiarà per engegar un nou pla d'empresa o buscar feina en un sector ben diferent al què estaven acostumats a trepitjar. El servei, batejat com a 'emppersona', el lidera la patronal Pimec. Fa quatre anys que es porta fent des de Barcelona, però ara s'estén a Girona a través d'una xarxa que formen Cambres de Comerç, empreses i associacions.

La xarxa 'emppersona', que ara neix a la demarcació, suposa traslladar al territori un projecte que la patronal Pimec va engegar l'any 2009 des de la seu de Barcelona. L'objectiu és que siguin els mateixos empresaris qui n'ajudin a d'altres que han quedat malparats a conseqüència de la crisi: bé sigui perquè la seva empresa fa aigües, bé sigui perquè no l'han poguda salvar i s'han vist forçats a abaixar la persiana.

Allò que vol el projecte 'emppersona' és donar-los una segona oportunitat. I fer-ho des de dins, des del mateix món empresarial. "El que volem és donar assessorament a aquell empresari o autònom que no ho està passant bé", concreta el president de la Fundació Pimec, Ramon Vila.

El programa és gratuït i per acollir-s'hi no cal ni ser soci de la patronal. Es concep com una mena d'ONG per al sector, com un lloc on els empresaris poden anar-hi a buscar ajuda. S'estudia el seu cas, se'ls dona assessorament -si cal, també psicològic-, se'ls acompanya a l'hora de crear un nou pla d'empresa, se'ls ajuda a obtenir finançament i, fins i tot, se'ls intenta reconduir cap a noves feines que no tinguin res a veure amb l'anterior.

"Malauradament, encara ens toca patir les conseqüències d'aquesta crisi devastadora", explica el president de Pimec Girona, Pere Cornellà. I hi afegeix: "Per als empresaris afectats, la sensació de fracàs s'embolica amb pèrdues de patrimoni; per això, és important disposar d'una xarxa de suport que els ajudi a donar un tomb a la situació que viuen".

Girona, el primer territori

Girona és el primer territori on la patronal Pimec ha traslladat el projecte 'emppersona'. I per fer-ho, compta amb el suport d'empreses, institucions i administracions que recolzen la iniciativa. Totes elles faran pinya per donar suport als empresaris i autònoms que truquin a la porta, amb l'objectiu "d'acompanyar-los i ajudar-los a engegar nous projectes", concreta Vila.

D'entrada, a la demarcació, la xarxa 'emppersona' està formada, a més de la patronal, per les Cambres de Comerç de Palamós i Sant Feliu de Guíxols, l'empresa de treball temporal Axxon Selecting, l'Associació Gironina d'Empresàries i el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials. També hi donen suport l'Ajuntament i la Diputació de Girona, i les empreses Cafès Cornellà, Frit Ravich i Casademont.

El president de la Fundació Pimec explica que la intenció és estendre aquests punts 'emppersona' arreu de Catalunya. "Ens agradaria poder-ne obrir un de nou cada any", ha concretat Ramon Vila.

D'ençà que es va crear, des de la seu de Pimec a Barcelona el programa 'emppersona' ha ajudat més de 500 empresaris. D'aquests, el 70% han pogut reinventar-se i crear una nova empresa, reflotar la que ja tenien o bé trobar una feina com a assalariats en un altre sector. La majoria dels qui s'han acollit al programa són homes amb edats que volten els 50 anys.