El Vaticà aparta de manera cautelar el rector de Riells

Fou acusat de mantenir relacions amb l'homicida de Blanes

El passat mes de febrer, el Bisbat de Girona va tancar l'expedient informatiu que havia obert el 10 de desembre, per intentar aclarir si eren certes les acusacions que va llançar l'autor del crim, que afirmaven que el mossèn havia mantingut relacions sexuals amb l'homicida a canvi de diners i drogues durant anys. El detingut, a més, assegurava que el rector de Riells del Montseny també havia tingut relacions de caire sexual amb la víctima, el jove de 22 anys d'origen brasiler que vivia amb Reixach a Blanes.

Durant el transcurs d'aquesta investigació i seguint la voluntat del Bisbat, el mossèn ja va deixar d'oficiar missa a la parròquia. Un fet que va aixecar crítiques entre els seus feligresos més fidels. Finalment, dos mesos més tard, el Bisbat va donar a conèixer mitjançant un comunicat via web que tancava l'expedient, descartant que les acusacions tinguessin fonament i confirmant Reixach en el seu càrrec.

No obstant això, aquest divendres s'ha donat a conèixer que el bisbe de Girona, Francesc Pardo, seguint el protocol d'actuació dins la disciplina canònica, va traslladar a la Santa Seu el resultat de l'expedient informatiu. Segons es detalla en el comunicat emès pel mateix Bisbat de Girona, el passat 19 de febrer el Vaticà va decidir imposar un seguit de mesures cautelars a mossèn Reixach seguint els preceptes que es marquen en el Codi de Dret Canònic (CIC).

En concret, la Santa Seu ha decidit apartar el mossèn del seu càrrec, no podrà oficiar missa ni tampoc fer col·laboracions en els mitjans de comunicació mentre el cas continuï obert. "La finalitat d'aquestes mesures és garantir la llibertat d'acció a la justícia civil i canònica i la tutela dels drets i de la bona fama del mossèn mentre es desenvolupi la investigació en curs", s'explica en el comunicat del Bisbat de Girona.
 
En aquest mateix text, la institució eclesiàstica destaca el seu compromís "amb la tutela del bé públic de l'Església" i expressa la seva "solidaritat" amb totes aquelles persones que estan "sofrint" per aquests fets. En aquest sentit, el Bisbat demana a tots els fidels que acullin aquesta decisió cautelar de la Santa Seu amb "esperit de comunió" i llança una pregària perquè surti a la llum tota la veritat sobre aquest cas.

A patir d'ara, Reixach està destinat com a adscrit a les monges franceses de Lloret de Mar. A més, el Bisbat ja ha escollit el rector d'Arbúcies, Eduard de Ribot, perquè dirigeixi la parròquia de Riells de Montseny.

El crim es va produir la tarda del 5 de desembre de l'any passat. L'escenari del fatídic incident va ser el pis que el rector de Riells té a Blanes i on viva amb la víctima. Segons sembla, l'autor confés del crim -un filipí de 44 anys que el mossèn també havia acollit i ajudat- es va presentar al domicili amb un ganivet que havia comprat poca estona abans. 

Tot i que el detingut -que ha admès dues vegades el crim- ha variat la seva versió dels fets, tot apuntaria a que va clavar l'arma dues vegades al cos del brasiler. Segons va explicar el mossèn, l'home estava molt alterat i el rector, en veure el ganivet, va decidir sortir corrents del pis per demanar ajuda. En tornar a l'immoble, ja era massa tard, va trobar el cos sense vida del seu fillol. Poca estona després, els policies van localitzar l'autor del crim i el van detenir.