La Generalitat admet que serà difícil garantir la continuïtat de la Torraspapel

El director general d'Indústria diu que no acceptaran que hi hagi inversors amb intenció d'especular amb els terrenys

A finals d'abril, la direcció del grup Torraspapel va anunciar la intenció de tancar la planta de Sarrià de Ter (Gironès), on hi treballen132 persones. D'ençà d'aleshores, el rellotge corre per intentar buscar alternatives que permetin garantir la continuïtat de la planta i evitar que, a finals de mes, el grup paperer presenti l'ERO d'extinció per a tota la plantilla.

El director general d'Indústria ha admès avui, però, que serà "difícil" evitar el tancament. I és que la històrica paperera de Sarrià de Ter viu una realitat "complicada" per dues circumstàncies: una econòmica i l'altra, política.

Grau ha recordat que la crisi per una banda, i l'evolució tecnològica per l'altra, han reduït la demanda de paper (la fàbrica en produeix de no estucat). "El mercat ha caigut per la reducció del consum i l'auge dels canals telemàtics", ha precisat el director general d'Indústria.

Però a aquest factor, a Sarrià de Ter se n'hi suma un altre: la política energètica "nefasta" -com l'ha definida Grau- que ha impulsat l'executiu estatal. El director general ha dit que els canvis al sector s'han traduït en què a Espanya s'hagin multiplicat els costos de l'energia (que arriben a ser fins a un 30% més cars en relació al centre d'Europa). "I aquesta política afecta de ple sectors com el paperer o el químic, que són intensius en consum energètic", ha precisat el director general.

Alternatives de continuïtat

"Des de la Generalitat estem intentant trobar alternatives de continuïtat a Torraspapel o projectes que permetin aprofitar-ne les instal·lacions, però lògicament no és fàcil", ha afegit Antoni Maria Grau. El director general d'Indústria ha dit que la recerca d'alternatives per part del Govern va començar ara ja fa uns mesos, quan la direcció de la paperera els va confirmar que la seva situació estava "degradada".

Grau ha explicat que el grup està "disposat" a traspassar la maquinària i els terrenys de la planta (si no tots, una part) a inversors que vulguin impulsar nous projectes industrials. "Evidentment, aprofitant al màxim la plantilla actual, que és el que ens interessa des del punt de vista social", hi ha afegit el director general d'Indústria.

Grau ja ha dit, però, que cercar nous inversors no és fàcil. Aquests processos porten temps (calen de mitjana entre 15 i 18 mesos) i, de fet, ja ha parlat de trobar-ne d'estrangers. "Però no és fàcil trobar projectes que coincideixin amb les característiques d'aquest emplaçament; a més, molts cops ens trobem amb plantejaments excessivament especulatius", ha precisat el director general d'Indústria.

Millorar la dimensió de les empreses

El director general d'Indústria ha presentat a Girona les principals línies d'actuació de l'estratègia industrial per a Catalunya que ha impulsat la Generalitat per al període 2014-2020. Actualment, el sector secundari representa el 19% del PIB català.

Els eixos amb què es treballa per reindustrialitzar el país passen, entre d'altres, per impulsar els clústers, potenciar la innovació empresarial i obrir-se a l'exterior. En referència a les comarques gironines, Antoni Maria Grau ha destacat la "vitalitat" que tenen les pimes del territori, i les ha instades a "millorar la seva dimensió" anant de bracet amb altres a l'hora d'impulsar projectes per evitar que la seva mida sigui "un handicap" a l'hora d'assumir nous reptes.

Per això, Antoni Maria Grau ha fet incís en la política de clústers que impulsa el Govern, i que permet a empreses d'un mateix sector anar a la una i compartir sinèrgies. Per exemple, a l'hora de sortir a l'exterior. I dins els sectors que estan fent els deures al territori, el director general ha esmentat els de l'agroalimentació -entre els quals hi ha les càrnies- i la maquinària industrial.