Mercagirona comercialitza més de 43.500 tones de fruita i verdura durant el 2013

L'augment de clients del sud de França i de la demarcació ajuda a mantenir estable el volum de vendes

Durant l'any passat, els vuit majoristes que s'apleguen sota el paraigües de Mercagirona van comercialitzar 43.546 tones de fruites i verdures. Dins el primer grup, entre les que es venen més s'hi troben les pomes, les taronges i els plàtans; dins el segon, les patates, els tomàquets, els enciams i les cebes.

La majoria de producte (un 67%) es cultiva en camps de les comarques gironines, de la resta de Catalunya o bé prové d'altres centrals majoristes del país; un 24% arriba de la zona del País Valencià, Múrcia o Almeria (com ara les taronges) i, finalment, el 9% restant ve d'altres zones de l'estat o de l'estranger (per exemple, les fruites exòtiques).

Si es compara el volum de vendes amb el del 2012, hi ha hagut una reducció del 4,94%. Tot i això, també s'ha de tenir en compte que, aquell any, Mercagirona va fixar un rècord històric (arribant fins a les 45.809 tones comercialitzades de fruita i verdura).

L'estadística dels darrers anys també mostra com, a partir del 2011, les vendes a Mercagirona s'han mantingut per sobre de les 40.000 tones. De fet, si s'agafa el balanç dels últims quatre exercicis, la davallada registrada durant el 2013 es matisa, perquè hi ha hagut un creixement global de l'11% de vendes.

Aquesta tendència, segons indiquen des de Mercagirona, "s'explica per l'augment dels clients del sud de França i de les mateixes comarques gironines". Dins la llista dels qui compren a Mercagirona hi ha tant botigues (de fruita i verdura o queviures), restaurants, paradistes de mercats municipals (com Girona, Salt, Palafrugell, Roses, Olot o Sant Feliu de Guíxols), distribuïdors, restaurants i empreses de càtering (que gestionen menjadors escolars, hospitals o residències).

30 anys aquest dimecres

Aquest dimecres, Mercagirona compleix 30 anys. La idea de fer un mercat que agrupés els majoristes en un únic sostre va néixer el 1972, i va trigar dotze anys a ser una realitat. Aleshores, feia temps que es veia que calia traslladar els assentaments majoristes situats a tocar del Mercat del Lleó fins a un altre emplaçament, que els permetés créixer.

El projecte del nou edifici, situat dins una parcel·la de 22.900 metres quadrats a la zona del Mas Xirgu, es va encarregar a l'arquitecte Arcadi Pla. L'encarregada d'aixecar Mercagirona va ser l'empresa Dragados i Construccions. L'edifici, que va costar 1,53 MEUR, ocupa 7.051 metres quadrats i compta amb diversos molls de càrrega i descàrrega de gènere.